Manapság jóval több a jelentős súlytöbblettel élő gyermek, mint 20 évvel ezelőtt. A fiúk körében minden korcsoportban több a túlsúlyos - csaknem 20 százalékuk, míg a lányok 10 %-át érinti ez a probléma.
 - Nem eszik zöldséget, gyümölcsöt, csak édességet kíván, és egész nap a számítógép mellett ül! - Sok szülő panaszkodik így. Jó lenne visszakérdezni: - Ő milyen példát mutat? Odafigyel az étkezésre, a mozgásra? Szán arra időt, hogy gyermekével megszerettessen olyan dolgokat is, amit nem feltétlenül népszerűsítenek a reklámokban? Hajlandó felülni a kerékpárra, hogy együtt kikerekezzenek a piacra, és az édes, zsíros péksütemények helyett olyan cseresznyét, epret, borsót vegyenek, amit a gyerek választ?

 

A nassolás az elsőszámú ellenség
Aki nem eszik normálisan – például kihagyja a reggelit, folyamatosan éhesnek érzi magát, és mindent megeszik, ami elé kerül.
Elterjedt hiba, hogy a gyerekeket édességgel jutalmazzák, illetve ha büntetni akarják, akkor megvonják azt tőle. Könnyen megérthetjük, hogy ezáltal olyan plusztartalom kapcsolódik az édességhez, ami könnyen kövérséget eredményezhet.
A közelmúlt közétkeztetési reformsorozatának hátterében is részben az húzódik, hogy a menzán sok olyan étel szerepelt, ami elhízáshoz vezethetett. A lekváros kenyereket, a grízes tésztát, a fánkot és még sok mindent száműztek a menüből, és helyette több tejterméket, több zöldséget és főleg fehér húsokat kínálnak.
kövér2
Családi feladat!
Ha a gyermeknek fogynia kell, az nem csak neki jelent feladatot. A kúra csak akkor lesz eredményes, ha a környezetében lévők vele együtt változtatják meg táplálkozási- és életviteli szokásait. Mert ugye senki nem gondolja komolyan, hogy egy gyerek képes végignézni azt, hogy a többiek tányérján finomabbnál finomabb falatok vannak, neki meg salátán kell élni.
A cukortartalmú italokat és az édes gyümölcsleveket mindenképpen ki kell iktatni az étkezésből. Hozzá kell szokni a vízhez – ásványvízhez, csapvízhez, sőt, ha van a közelben, akkor a legjobb a forrásvíz. Az ivás telítettségérzetet ad és serkenti az anyagcserét is.

 

Ne kísérletezzen!
Nagyon fontos, hogy a gyerek ne váljon a divatos villámfogyókúrák áldozatává. Lehet, hogy hirtelen lefogy, de a kúra után gyorsan visszajöhetnek az elveszett kilók. Nem beszélve arról, hogy egy fejlődő szervezetnél könnyen hiánytünetek jelentkezhetnek az egyoldalú vagy elégtelen táplálkozás miatt.
Meg kell tanítani arra is, hogy legyen türelmes magával szemben: ne akarjon naponta egy kilót fogyni. Elégedjen meg pár dekányi csökkenéssel, hisz csakis így lesz tartós az eredmény. Tudnia kell azt is, hogy növésben van. Ez nagyon jó, hisz ha odafigyel az étkezési szokásaira, pár hónap alatt arányossá válhat a teste.
kövér3

Mozgás nélkül nem fog menni
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az egészség kulcsa a mozgás. A legjobb, ha együtt sportolunk, mozgunk a gyerekkel. Ez motiválja őt a legjobban. Olyan mozgásformát válasszunk, ami illik az alkatához, és amit nem fogcsikorgatva végez. Ha élvezi a mozgást, az olyan energiákat ad számára, ami nem csak a testsúly csökkenésében jelenik majd meg.

És még egy jó tanács a szülőknek: bármennyire fontos a fogyás, ne csak erről szóljon a gyerek élete! Nem tesz jót, ha azt érzi, minden mozdulatát ellenőrzik. Ilyen esetben könnyen válhat zúgevővé.

Ossza meg ismerőseivel is!

kövér-nagy Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!