Az otthon töltött idő próbára teszi a szülők türelmét és kreativitását.



Mindennapos kérdés, mit adjunk enni a kicsiknek? A pulykahús nagy kedvenc lehet, egy-egy klasszikus finom étellel mosolyt csalhatunk a gyerekek arcára.

Se menza, se étterem, otthon ülni és mindennap friss ételt varázsolni bizony nehéz, de akár ki is használhatjuk megváltozott lehetőségeinket. A Gallicoop szakértői szerint jó közös időtöltés lehet együtt főzőcskézni a gyerekekkel, megismertetni őket egyes alapanyagokkal és konyhai fogásokkal. Akár környezetismeret órának is felfoghatjuk a konyhában való kísérletezést!

Pulykamellsonka reggelire

A legtöbb felvágottnál jóval egészségesebb a színtiszta húsból készült pulykamellsonka. A recept egyszerű: a kenyeret megvajazzuk, rá egy szelet sonka, és jöhet a dekoráció: egy kis uborka, csepp majonéz, akár mosolygó arcot is rajzolhatunk a krémből. Jó sok energiával tölti meg a gyermeket, de nem pörgeti fel, mint a cukor. Már indulhat is a tanulás!

Bolognai vagy lasagne ebédre

A klasszikus olasz fogást sertéshúsból készítik, pedig mennyivel egészségesebb darált szárnyasból megfőzni! A gyerekek imádják, a menzán is az egyik legkelendőbb fogás, tuti nem landol a kukában. Az eredeti ragu zöldségeit két órán át főzik, ez a répából, zellerből és paradicsomból álló ragu befőttesüvegben tartósítható és elég lekapni a polcról, hogy húst keverjünk hozzá és frissen kifőtt tésztával tálaljuk.

Rántott hús, ahogy a nagyi csinálná

A nagyszülők most messze vannak, kénytelenek leszünk mi bevállalni a rántott húst, ami az együtt töltött vasárnapi ebédekre emlékezteti a kicsiket. Válasszunk sovány szárnyast, például pulykamellet, melyet könnyedén kiklopfolhatunk és a panírba tehetünk többféle magvat is. Az elkészítésbe bevonhatjuk az iskolásokat, hiszen ki ne örülne, ha kipróbálhatná a liszt-tojás-prézli trióba mártogatást? És ha sikerült, beírhatunk egy képzeletbeli ötöst a képzeletbeli naplóba.

És a maradék?

A maradék húsok új életet nyerhetnek egy pizzán vagy egy könnyű tésztában. Az olaszok nem divatból, hanem praktikumból találták fel az egyik legnépszerűbb ételt, ami a föld minden pontján népszerű. A pizzakenyérre vagy egy tésztába mehet minden, amiből már csak egy kicsi van. Ideje kreatívan gondolkodni az ételkészítésről, és felébreszteni a bennünk rejlő praktikus és takarékos háziasszonyt.

Receptajánló:

Pulykás lasagne falatok

  • 1 csomag pulyka darálthús,
  • 1 fej hagyma, 1 fej fokhagyma,
  • 1 ek sűrített paradicsom,
  • 1 doboz (400 g) hámozott, darabolt paradicsomkonzerv,
  • só, bors, oregano,
  • olívaolaj,
  • 1 doboz lasagne tészta,
  • 2 x 125 g mozzarella

A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, felaprítjuk. Olívaolajon megdinszteljük. Sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a húst, és kevergetve megpirítjuk. Oregánóval fűszerezzük. Hozzákeverjük a sűrített paradicsomot, majd felöntjük a paradicsomkonzervvel. Húsz percig főzzük.
Közben a lasagne lapokat öt perc alatt előfőzzük, majd széles csíkokra vágjuk. Egy muffintepsi mélyedéseit megkenünk olajjal, és kibéleljük a tésztacsíkokkal. Beletöltjük a tölteléket, egy-egy falatnyi mozzarellát teszünk a tetejére és 20 perc alatt megsütjük.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!