Nagyon fontos, hogy kiderüljön az alvadási faktorok csökkent működése.



Vérzékenységről akkor beszélünk, amikor a véralvadás nem a megfelelő ütemben következik be, így a vérzés tovább tart. A véralvadás többszörösen kontrollált fehérjék együttműködésének eredménye. Ezek a fehérjék folyamatosan hatnak egymásra, egymás aktivitását beindítják, fokozzák, és ezzel egy időben hatnak a működésüket gátló faktorok is. Ily módon alakul ki az az egyensúly, hogy vérzés esetén a vér megalvadjon, de a véralvadás ne következzen be az érpályán belül. Ezen fehérjék (alvadási faktorok és a véralvadást leállító faktorok) valamelyikének hiánya, csökkent mennyisége vagy aktivitása vérzékenységet eredményez. Megkülönböztetünk veleszületett és az élet folyamán kialakult (szerzett) vérzékenységet.

A szülés utáni vérzékenység okai

Szüléskor az átlagosan 300 ml körüli vér elvesztését normálisnak tekinthetjük, ugyanis maga a folyamat, vérzéssel jár. Amennyiben a vérzés meghaladja az 500 ml-t, akkor postpartum (szülés utáni) vérzésről beszélünk, amelynek lehet szülészeti oka (nem tud összehúzódni a méh izomzata, esetleges méhlepény részletek nem válnak le, stb.).

Amennyiben veleszületetten enyhe vérzékenysége van a kismamának, az a terhesség során nem okoz problémát, mert a terhességben bizonyos alvadási faktorok aktivitása megemelkedik és a véralvadása normális lesz, de a szülés után néhány nappal már fokozódhat a hüvelyi vérzés, mert a kismama eredeti alacsonyabb alvadási faktor aktivitására visszaállt. Sajnos az is előfordul, hogy a terhesség alatt, illetve szülés után alakulnak ki véralvadási rendellenességek, a vérzéses tünetek esetleg csak hetek elteltével otthon jelentkeznek.

Nagyon fontos, hogy kiderüljön az alvadási faktorok csökkent működése a gyermekvállalás előtt, mert a szüléshez és a gyermekágyban a megfelelő kezelést csakis így lehet időben megkapnia.

A szülés utáni napokban, hetekben a már otthon észlelt hüvelyi vérzés fokozódásakor vagy ismételt jelentkezésekor azonnali orvosi segítségnyújtásra van szüksége a kismamának! Nem halogathatja a nőgyógyászati kontrollvizsgálatot akkor sem, ha bőrén kék foltokat (hematómákat) észlel, hüvelyi vérzése ismételten beindul, illetve a sápadtsága, vérszegénysége fokozódik, mert az életét is veszélyeztetheti a kialakult vérzékenység.

A vérzékenység megállapításához hematológus által kijelölt és értékelt laborvizsgálatok szükségesek, hiszen a vérzékenységnek több formája, oka létezik, amelyeket más-más módon kell kezelni. 

 

 

 

 

 

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!