Belegondoltál már, mekkora a felelősséged?



A gyermekvállalás a családtervezés legfontosabb része, hiszen megtervezhetjük az utódjaink számát és születési idejét, sőt sokat tehetünk azért is, hogy egészséges gyermekeink szülessenek.
Ám a családtervezéskor azzal is tisztában kell lennünk, hogy nemcsak a szülésre, hanem a fogamzásra is érdemes felkészülni. Hiszen csak gondos felkészüléssel tudunk a magzati fejlődés legfontosabb időszakában, a megtermékenyítéstől számított első 12 hétben vigyázni születendő gyermekünkre. Ebben időszakban a leggyorsabb a sejtosztódás, az embrió súlyának több ezerszeresét éri el néhány hét alatt, és ekkor a legérzékenyebb az ártalmas külső hatásokkal szemben. Ezek a veszélyforrások lehetnek például a magas testhőmérséklet, egyes gyógyszerek, kémiai anyagok, sugárzások, fertőző betegségek.

ferj_feleseg

Amikor felkészülünk a fogamzásra az a cél, hogy minimálisra csökkentsünk minden olyan veszélyt, amely megzavarhatja a terhesség normális élettani menetét, és így az embrió és később a magzat, majd az újszülött egészségét károsíthatja.

Családtervezéskor az első lépés az „alkalmasság' vizsgálata. Ha megvizsgáljuk a családfákat, kiszűrhetők az esetlegesen öröklődő rendellenességek, amelyek speciális vizsgálatokat igényelnek szükségessé a terhesség alatt. Emellett fontos megvizsgálni azt is, hogy a korábbi terhességek, szülések után felismert genetikai betegségekről fennállnak-e. Emellett érdemes ismerni az adott családunkban gyakrabban előforduló betegségeket, amelyek egy része a terhesség alatt nagyobb valószínűséggel jelentkezik, például a cukorbetegség. Ha olyan betegségre derül fény, amely esetleg amely a terhességet veszélyezteti (pl. epilepszia, cukorbetegség, pajzsmirigy-betegség, magas vérnyomás, daganat, vese- és májbetegség, szív- és érrendszeri probléma, vérképző rendszeri ártalom stb.), akkor a terhességet megfelelően elő kell készíteni, és a kilenc hónap alatt biztosítani kell a nő speciális felügyeletét.

Az embriót és magzatot veszélyeztetheti még számos - főleg vírusos fertőzés. Egyes korábbi vírusfertőzések életre szóló védettséggel járnak, mások ismételten képesek megbetegíteni az anyát. A kockázat megállapítására törekszünk az anya vérében lévő ellenanyagok kimutatásával, adott esetben védőoltás beadására is lehetőség van.

A fogamzásra való felkészülés ideje általában három hónap. Kezdetnek helyes abbahagyni a fogamzásgátló tabletták szedését, a cigarettázást, italozást és a drogozást.Az tüszőrepedés időpontja, a ciklus termékeny időszaka ébredési hőmérséklet mérésével meghatározható.Már a felkészülés idején el kell kezdeni a magzatvédő-vitaminok szedését is, amelyek legfontosabb összetevője a folsav. Ezzel megakadályozható a fejlődési rendellenességek egy jelentős része - elsősorban a nyitott gerinc és koponyahiány. Fontos ilyenkor az egészséges táplálkozásra is fokozottan odafigyelni.Az így felkészült párok esetében a havi vérzés kimaradása nagy valószínűséggel a fogamzás bekövetkeztét jelzi, de ezt az érzékeny terhességi tesztekkel is érdemes megerősíteni, vagy lehetséges korai ultrahang-vizsgálatot is kérni. Ezzel a vizsgálattal egyébként felismerhetők a ritka, de nagyon veszélyes méhen kívüli terhességek, valamint mint az ikerterhességek is, melyek speciális gondozást igényelnek.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!