Kisgyermekek hasfájása inkább egy sírási reflex eredménye, mint a gyomor-bél rendszer izgalma, állítja egy kaliforniai kutató az amerikai Academy of Pediatrics országos konferenciáján és kiállításán.Dr. Karp elmondta: egy gyermek sírása percektől órákig tarthat, és adódhat abból, hogy megszűnik a csecsemőt az anyaméhben érő folyamatos hang és stimuláció. Ez lehet a magyarázat a hasfájást övező 3000 éves rejtélyre. Az új módszer melynek lényege, hogy pólyázással, a szülő karján oldalra vagy hasrafektetéssel, suttogással, ringatással és cumiztatással a legtöbb síró gyermek is megnyugtatható (angolul: swaddling, side - stomach positioning in the parents' arms, shushing, swinging, and sucking - az 5 'S').



Ez az élet első 3-4 hónapjában aktiválja a nyugtató reflexeket azáltal, hogy az anya méhében lévő állapotot utánozza. A legtöbb sírás ugyanis nem betegség miatt van, csak a gyermeknek szüksége van törődésre.Az elmélet szerint a gyermekek ugyanis a teljes fejlettségéhez vezető '4. trimeszter' előtt megszületnek, így nincsenek kellően felkészülve a világra, és gyengédségre van szükségük.Korábbi vizsgálatok szerint egy hathetes csecsemő átlagosan 3 és fél órát sír egy nap. Évekig gondolták, hogy ez hasfájás miatt van, de ez nem igaz.

 

A hasfájás ugyanis 3 hónapon belül általában megszűnik, és nem jelenik meg a számolt születés időpontja utáni 2. hétig. A hasfájást csak az esetek 10-15%-át okozza tejallergia, és bár a refluxot is gyakran okolják, felmérések szerint 3 hónapos kor alatt csak a gyermek 2-4%-ának van refluxa. Dr. Karp elmondta: ha szorosan átkaroljuk a babát a teste mellé zárt karokkal, az kezdetben fokozhatja is a sírást.

 

Azonban ha a fejet alátámasztva, az oldalán fektetve karban tartjuk a gyermeket, az azonnali nyugtatást vált ki. A méhben a magzat erős zajt hall, ami hangosabb, mint egy porszívó. Ehhez képest születés után csönd van. Az elégtelen ingerlés nagyobb baj, mint a túlingerlés: a babának szüksége van a ritmusos hipnotizáló hangokra és a ringatózásra.

 

Dr. Karp szerint, ha a bébi etetés közben elalszik, fel kell ébreszteni egy kicsit, mielőtt leteszik az ágyába aludni. Szerinte az 5 'S'-t megfelelően követve a babák megnyugszanak, és abbahagyják a sírást. A szülőknek nagyon fontos, hogy gyermekük ne sírjon, ezért meg kell őket tanítani, hogyan csitítsák el őket.Szakértők szerint ez az eljárás nagyon hasznos lehet, azonban további vizsgálatokra van szükség, hogy megállapítsák, kellően hatékony-e a módszer. Számos hasonló módszert bemutattak már, és rengeteg vizsgálatra van szükség, mielőtt bármelyiket bevezetik a gyakorlatba.

forrás: Informed Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!