Cumi:
A cumi fertőtlenítésére fertőtlenítő tablettát vagy oldatot is használhatunk. Ilyenkor azonban a cumit forralt vízzel öblítsük, hogy a fertőtlenítőt lemossuk és a szagát elvegyük. A cumiból a tej és tápszeres maradványokat sterilizálás előtt só segítségével távolítsuk el. Egyszerűbb megoldás, ha a cumi nyílásait fogvájóval kitisztítjuk. Mindkét esetben a cumit forró vízben alaposan mossuk meg. A csecsemő cumiját négy hónapos korig naponta fertőtlenítsük Legjobb kifőzni. Egy kis lábasba öntsünk vizet, tegyük bele a cumit, fedjük le, és lassú tűzön legalább fél óráig forraljuk. Két használat között zárt edényben vagy cumisüvegben befelé fordítva tároljuk. A lyukasztás helyességét úgy ellenőrizhetjük, hogy az üveget cumival lefelé fordítjuk. Ha az üvegből a tej (tápszer) cseppekben jön, a cumit jól lyukasztottuk ki, ha viszont sugárban folyik, túl nagy nyílást csináltunk.Ha a cumi a tápszertől gyakran eltömődik, célszerű a cumin keresztnyílást vágni. Ehhez a cumi tetejét csípjük össze, pengével 2-3 mm hosszan, majd arra merőlegesen vágjuk be. A keresztnyíláson a tej (tápszer) csak akkor folyik ki, ha a csecsemő megszívja. Ha kicsire sikerült a lyuk, egy tű segítségével tágítsuk ki. A tűt előzetesen tompa felével dugjuk egy dugóba, majd a hegyes végét láng felett izzítsuk. Az etetéshez használt cumi nyílását a tej vagy a tápszer sűrűségéhez igazodva lyukasszuk ki. Vegyük figyelembe, hogy a túl szűk nyíláson nem kellően jön a folyadék, a túl nagy lyuk viszont levegőnyeléshez, hányáshoz vezet.


Cumisüveg:

Ha a cumi a tápszertől gyakran eltömődik, célszerű a cumin keresztnyílást vágni. Ehhez a cumi tetejét csípjük össze, pengével 2-3 mm hosszan, majd arra merőlegesen vágjuk be. A keresztnyíláson a tej (tápszer) csak akkor folyik ki, ha a csecsemő megszívja. Ha kicsire sikerült a lyuk, egy tű segítségével tágítsuk ki. A tűt előzetesen tompa felével dugjuk egy dugóba, majd a hegyes végét láng felett izzítsuk.)Az etetéshez használt cumi nyílását a tej vagy a tápszer sűrűségéhez igazodva lyukasszuk ki. Vegyük figyelembe, hogy a túl szűk nyíláson nem kellően jön a folyadék, a túl nagy lyuk viszont levegőnyeléshez, hányáshoz vezet. A lyukasztás helyességét úgy ellenőrizhetjük, hogy az üveget cumival lefelé fordítjuk. Ha az üvegből a tej (tápszer) cseppekben jön, a cumit jól lyukasztottuk ki, ha viszont sugárban folyik, túl nagy nyílást csináltunk.

Babafürdetés:

Fürdetéskor a kisbabát úgy tegyük a kádba, hogy félig ülőhelyzetben legyen, a feje és a háta alkarunkon nyugodjon, közben erősen fogjuk. A babát még akkor is fogni kell, ha már tud ülni. A kádban egyedül hagyni nem szabad! A fürdővizet az első hónapban 37 C fokra melegítsük. Később a kisbabát 35-36 C fokos vízben fürösszük. Ha nincs vízhőmérőnk, a hőfokot könyökkel is ellenőrizhetjük. Ha a víz könyökünknek megfelel, a kisbaba számára is elfogadható lesz. A kádba először mindig hideg vizet engedjünk, hogy ne forrósodjon fel. Az első időszakban a fürdővizet fertőtlenítsük. Jó és olcsó fertőtlenítőszer a káliumpermanganát. A vizet csak halványszínűre szabad festeni, mert különben égést okozhat. Fürdetéshez műanyag vagy zománcozott babakádat használjunk. Szappanos vízzel alaposan mossuk ki, és tiszta vízzel öblítsük. Tegyük bele pelenkát vagy törülközőt, hogy ne csússzon. A kisbabát lehetőleg naponta, de legalábbis minden másnap fürösszük. Legjobb az étkezés előtti esti fürdetés, mindig azonos időben. A csecsemőt közvetlenül szoptatás vagy etetés után ne fürdessük, mert hányhat.A megfürdetett babát puha anyagból készült fürdőlepedőbe göngyöljük, és töröljük jó szárazra. A testét sohase dörzsöljük! Ha a hajlatokat jól megszárítottuk, 2-3 hónapos korig kenjük be babaolajjal vagy krémmel. Babahintőport nem tanácsos használni, mert szárítja a bőrt. A babát ne fárasszuk hosszas fürdetéssel. Hat hónapos korig öt percnél tovább ne fürdessük, később is legfeljebb 10 percig. Ha nem tudjuk megfürdetni a kisbabát, arcát, kezét és popsiját akkor is mossuk meg.Fürdéskor a szoba hőmérséklete 20-22 C fok legyen, felesleges túlfűteni a helyiséget. A mosdatást kézzel vagy puha mosókesztyűvel végezzük, és babaszappant használjunk. A szivacs kevésbé jó, mert nehezen tisztítható! A csecsemő arcát csak tiszta vízzel mossuk le. A fejét hetente egyszer babasamponnal mossuk meg, ügyelve arra, hogy a gyerek fülébe ne kerüljön víz. A kisbabát tiszta vízzel öblítsük le. Az öblítővíz a fürdővíznél 1-2 fokkal hűvösebb is lehet.

Játék

Ajánlatos egyszerű játékokat venni, hogy a gyerek elsősorban játszhasson, ne csak vigyázzon rájuk. A túl sok és bonyolult vagy nagyon specializált játék csak csömörhöz és unalomhoz vezet.

Konnektor:

A gyerekszobában célszerű biztonsági konnektordugót tenni az üres konnektorokba.

jotudni.hu Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!