gyermek-lavasHa felnõtt küszködik álmatlansággal, csak maga szenved. Ha viszont a gyerek nem tud aludni, az egész család vele virraszt. Az álmatlanság “gyógyítása” tehát mindenkinek érdeke. Vegyük sorba, mik vezetnek leggyakrabban alvászavarhoz.
• Megszokta, hogy csak akkor alszik el, ha elõtte ringatják, énekelnek neki, masszírozzák a hátát. Természetesen, ha az ilyen gyerek felébred, képtelen újra elaludni, amíg nem ringatják álomba. Nem fél, nem fáj semmije, egyszerûen csak nem tudja magát elaltatni.Megoldás: Tanítsd meg önállóan elaludni. Tedd a kiságyba, amíg még ébren van, és kívánj neki jó éjszakát. Menj ki a szobából. Ha sírni kezd, várj öt percet, csak utána nézz be. Ha a gyerek megnyugodott, újra hagyd magára. Ha megint sírni kezd, várj 10 percet, mielõtt újra bemennél. Megismétlõdik a dolog? Emeld a várakozási idõt 15 percre! Meglátod, elõbb-utóbb sikerhez vezet a módszer. Ha a gyerek éjszaka felébred és sírni kezd, ugyanígy járhatsz el.

• Csak akkor tud elaludni, ha az apja vagy az anyja a szobában van.Megoldás: Ágyazz meg magadnak egy matracra a kiságy mellé. Ha a gyerek felébred éjszaka, látni fogja, hogy ott vagy, megnyugszik, és újra elalszik. Egy idõ múlva nyugodtabb lesz, ritkábban fog felébredni, és elõbb-utóbb végigalussza az éjszakát, te pedig visszatérhetsz saját ágyadba. Ha  nem javul a helyzet, és a gyerek már elmúlt kétéves, beszélj egy pszichológussal.• Ha a csecsemõ éjszaka enni kér – ez teljesen normális. Ha a fél évesnél nagyobb gyerek is rendszeresen eszik éjszaka, általában nem éhségrõl van szó.Megoldás: Növeld lassan az étkezések közötti idõt fél-fél órával, és adj neki kevesebbet enni. Ha a kicsi túl korán felébred az etetéshez, vagy nem tud utána elaludni, próbáld meg az elsõ pontban megadott tanácsok szerint megnyugtatni.

• A gyerek néha bekéredzkedik a szülõk ágyába. Nem baj. Ha azonban ott tölt minden éjszakát, esetleg ezért a papa kénytelen a díványra költözni, sürgõsen tegyetek valamit.Megoldás: Ha a gyerek rémes filmet látott, vagy éppen beteg, engedd be nyugodtan az ágyatokba. Ha azonban minden estére kitalál valamilyen “mumust”, jobb, ha segítesz neki leküzdeni a félelmét. Ha viszont csak azért alszik a szülõk ágyában, mert tetszik neki, jutalmazással visszaszoktatható a kiságyba.

• Ha a két-hároméves nem tud este elaludni, vagy ha túl korán ébred, lehet, hogy nem is alvásproblémája van. Talán csak a szülei akarják, hogy többet aludjon, mint amennyire a szervezetének szüksége van.Megoldás: Figyeld meg, hogy nyugodt körülmények között hány órát alszik egyfolytában, mikor menne ágyba, mikor kelne fel szívesen. Fokozatosan igazítsd ehhez a gyerek alvási idejét. Szoktasd rá a korábbi lefekvésre, ugyanakkor fokozatosan ébreszd korábban.

nana.hu Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!