A gyermekkorban jelentkező és 6-7 éves kor után is tartósan fennálló túlsúly nagymértékben növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Korábban azokat a túlsúlyos gyermekeket tartották az érbetegségek szempontjából veszélyeztetettnek, akiknél az elhízás az úgynevezett metabolikus szindrómával társult, vagyis emelkedett vércukorszint, magas vérnyomás és emelkedett vérzsírszint is jelentkezett. Nemrégiben azonban a Nemours Gyermekklinika és a Mayo Klinika orvosai által elvégzett kutatás során olyan faktorokat találtak, egyébként teljesen egészséges, de elhízott gyermekek vérében, amelyek egyértelműen előrejelzik a szívbetegségek kialakulásának nagyobb kockázatát. Ezek a laboreltérések már 7 éves korban kimutathatóak voltak. Ez arra figyelmeztet, hogy a jövőben az elhízást nem csak akkor kell komolyan venni, ha egyéb, a fenn említett metabolikus szindrómát kísérő betegségekkel is társul.

 

Nem csak a hajlam öröklődik

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint az elhízás a leggyakoribb nem fertőző krónikus betegség. Testsúlyunk kialakulásáért génállományunk és életmódunk felelős. Így azokban a családokban, ahol a hízásra való hajlam öröklődik, különösen figyelni kell a gyermek súlyának megtartására.

Az összefüggést az athéni Harokopio Egyetem kutatói által elvégzett vizsgálat is igazolta. A kutatás során 2300 iskolakezdés előtt álló gyermeket vizsgáltak.
A gyermekek és szüleik testtömeg indexének összehasonlításából egyértelműen látszott az összefüggés az örökletes tényezők, a szülők életmódja és a gyermek súlya között. Azokban a családokban, ahol egy elhízott szülő volt, a gyermekeknél kétszeresére nőtt az elhízás kockázata. Két elhízott szülő esetén a gyermeknél jelentkező túlsúly valószínűsége már 2,4-szeres volt.

 

Túlsúlyos kisiskolások

Az egészséges életmódra nevelés terén az igazi megmérettetés az iskoláskor kezdetén jön el. Az iskolapadba kerülő gyermek aktív mozgással töltött ideje rendszerint csökken, és ezzel együtt legtöbbször az iskolai büfék kínálata sem segíti az egészséges étkezésre irányuló törekvéseket. Gyakran a nem megfelelő iskolai étkezést, plusz esti ételekkel pótolják a szülők. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) legutóbbi felmérése alapján ma Magyarországon a 7-14 éves fiúk 18 százaléka, a lányoknak pedig 20 százaléka túlsúlyos, emellett a fiúk 7,5 százaléka és a lányok 6 százaléka tekinthető elhízottnak.

A fokozatos életmódváltás eszközei:
1.Zárjuk ki a felesleges kalóriákat!
2. Ellensúlyozzuk a gyorséttermek csábításait sok nyers és párolt zöldséggel
3. Rendszeresen kell testmozgást végezni
4. Kerüljük a csokit és a chipset
5. Biztosítsunk elegendő időt a friss levegőn való mozgásrawww.orvostkeresek.hu Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!