Mit tegyünk, ha a gyermek nem akar lemondani a kényelmes és száraz pelusról?Gyermeked nem hajlandó lemondani a kényelmes és száraz pelusról? Ha már csak néha pisil be, de ideje bilire szoktatni, válts leszoktató pelenkára! A harc a szobatisztaságért soha nem volt könnyű, de míg régen a legtöbb gyerek száraz popsival már mehetett oviba, addig ma számos anyuka a nagy nap előtt megkapja a nyári feladatot: szeptemberre legyen szobatiszta a gyerkőc!

A küldetés pedig nem is olyan egyszerű, hiszen három éves kora körül a csemete éppen eléri dackorszakát, és minél inkább szeretnéd, hogy megismerkedjen a bilivel, ő annál kényelmesebbnek találja a pelust. A modern pelenkáknak bizony megvan a hátulütője is. Az eldobhatós kicsi csomagokkal valóban rengeteg időt spórolhatsz, sokszor azonban olyan kényelmes a tisztább, szárazabb érzés a gyerkőcnek, hogy amikor eljön az ideje, akkor sem mond le róla szívesen.

A technika hátránya

A modern pelenkák a régi textilpelushoz képest sokkal jobban felszívják a nedvességet. Ennek megvan az az előnye, hogy valamivel kevesebb fejfájást okoz a pelenkakiütés, azonban ennek következménye az is, hogy a gyerkőcök kevésbé találják vonzónak a hideg, fényes vécékagylót, mint a puha, meleg pelust.Ha azonban komolyan gondolod a biliügyet, és mihamarabb szeretnéd megfosztani gyermeked a pelenkától, segítségedre lehet a leszoktatós pelus.

Ez a holmi akkor ajánlatos, ha az első ismerkedésen már túljutottatok, tehát gyermeked tudja, hogy a bili mire szolgál, és többnyire szól is, amikor dolga van, de időnként még előfordul, hogy mégis a pelenkára hagyatkozik. A leszoktatós nadrágok nem nyújtanak olyan biztos szárazságot, mint a hagyományos pelenkák, azonban kívülről nem áznak át, így arra ösztönzik a gyerkőcöt, hogy inkább a bilit használja. Ha tehát a pici olykor még bepisil, válassz egyet a legjobb leszoktatós pelusok közül!

Mint a felnőttek - Kushies

A Kushies leszoktató nadrág átmenetet képez a pelenka és a hagyományos alsónemű között. A pamut belsőrészt egy külső nedvességzáró réteg határolja, minek köszönhetően akkor sem ázik át, ha a gyerkőc elfelejt szólni, hogy ki kell mennie. Használatával a pici könnyebben és gyorsabban szobatisztává válhat, belseje ugyanis már nem olyan erőteljesen nedvszívó, mint egy eldobható pelenka, így segít a kisgyermeknek felismerni azt az összefüggést, hogy a pisilés-kakilás következményeként a popsija is nedves lesz. Mindez a szobatisztává válás folyamatában alapvető fontosságú.

A Kushies leszoktató pelenka hasonlít a felnőttek fehérneműjére, ami szintén ösztönzőleg hathat csemetédre, hogy úgy is viselkedjen, mint a nagyok. Ez a kis nadrág azonban nem valódi pelenka, ezért csak napközben használd, éjszakára még jobb, ha hagyományos pelust vagy mosható nadrágpelenkát húzol a popsijára. Délutáni szunyókáláshoz viszont, amikor már nem nedvesedik át annyira a pelus, biztonsági bugyiként szintén bevetheted a leszoktató nadrágot. A mosható bugyi ára 2790 forint, így abban az időszakban, amikor már csak időnként pisil be a gyerkőc, anyagi megfontolásból is érdemes váltanod.

 

A legtakarékosabb - Monapel

A Monapel leszoktató pelenka pont annyi nedvességérzetet biztosít, amivel segíti a gyermeket a szobatisztaság megtanulásában. Mivel mosható, tartós termék, a több méretben is kapható, 1996 forintos pelus anyagilag is nagy könnyebbség az eldobhatós pelenkákhoz képest. A szükséges mennyiség természetesen minden gyerkőcnél változó, attól függően, hogy milyen gyakran fordul elő baleset a szobatisztává válás során. Lehet, hogy akár egy-két darab is elég, de lehet, hogy többre lesz szükséged.

Mivel nedvszívóképessége nem mérhető a normál pelenkákéhoz, csak nappalra ajánlott, és nem pótolja az éjszakai pelenkázást. Éjjeli időszakra akkortól használd a leszoktató pelust, amikor reggel már szárazon ébred a kicsi, de még előfordul, hogy becsurran, amíg eléri a vécét. Az elhasználódott alsóneműt ecetes vízben érdemes áztatni mosásig, mivel az ecet fertőtleníti, majd mosógépben, 60 fokon mosd.

 

Okos figurákkal - Huggies Pull-Ups

Ha még a bilire szoktatás idején is szívesebben használnál eldobható pelenkát, akkor próbáld ki a Huggies Pull-Ups  bilire szoktató nadrágpelenkát! Egy csomag ára 1790 forint, és éjszakai változatban is kapható. A Pull-Ups nadrágpelenkák nemcsak úgy néznek ki, mint egy igazi felnőtt bugyi, de ezek az egyetlen oktató nadrágpelenkák, melyeken nedvesség hatására elhalványuló képek vannak. Gyermeked így gyorsan megérti, hogy ahhoz, hogy megtartsa a csinos kis szívecskéket vagy zászlókat és trófeákat, használnia kell a bilit.

A pelust egyszerűen letolhatja akár a gyerkőc is, ha rá szeretne ülni a bilire, csere alkalmával azonban ugyanúgy oldalt nyílik, mint a normál pelenkák. Nedvszívó képessége a többi leszoktató pelenkához hasonlóan valamivel gyengébb, mint ami a bilire szoktatás időszakát megelőzően szükséges, így a minták és a nedvesség erejével egyszerre készteti arra a gyerkőcöt, hogy úgy viselkedjen, mint a nagyok. forrás: www.femina.hu

 

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!