A vitaminok a szervezet fiziológiás (élettani) működéséhez nélkülözhetetlen szerves vegyületek. Az emberi szervezet nem (ill. egyes vitaminok esetében kellő mennyiségben nem) tudja előállítani, ezért a táplálékkal kell felvenni őket vagy elő anyagaikat (ezek a provitaminok melyek a szervezetben vitaminná alakulnak). A vitaminok a sejtanyagcserében játszanak fontos szerepet (elsősorban enzimek alkotórészeiként), így befolyásolva az egyes szervek működését. Oldhatóságuk alapján a vitaminok két csoportba sorolhatók, zsírban oldódó vitaminokra (A-, D-, E-, K- vitaminok) és vízben oldódó vitaminokra (C-vitamin, B- vitamin csoport, folsav, biotin).
A zsíroldékony vitaminokat szervezetünk tárolni képes - így mindennapi pótlásuk nem szükséges, viszont túlzott fogyasztásuk túladagolási tünetekhez vezethet (hipervitaminózis) -, míg a vízoldható vitaminok esetében a felesleg rövid időn belül kiürül a szervezetből, ezért mindennapi pótlásuk elengedhetetlen. Zöldségek és gyümölcsök vitamin tartalma: A zöldség és gyümölcsfélék fogyasztása elsősorban a C-, E- és K- vitaminok valamint a folsav és karotinoidok (A-provitamin) esetében döntő jelentőségű, mivel szervezetünk elsődlegesen ezen élelmiszerekből tudja fedezni szükségleteit. Egyes termékeknél jelentős a B1- és B2- vitamin mennyisége, azonban feltétlenül említést érdemel, hogy a zöldségek és gyümölcsök D- és B 12 vitamint egyáltalán nem tartalmaznak (ezért ezen vitaminok a táblázatokban nem is szerepelnek).
A gyümölcsök és zöldségek A-vitamint sem tartalmaznak, azonban a karotinoidok a szervezetben lezajló biológiai folyamatok során A-vitaminná alakulnak (mintegy 6 tömegegységnyi bkarotinból képződik 1 tömegegységnyi A-vitamin). A napi vitaminszükséglet függ a nemtől, az életkortól és az életviteli szokásoktól (pl. dohányzás, alkoholfogyasztás), a felnőtt lakosság átlagos vitaminszükségletét az 3.. táblázatban adjuk meg. A táblázat elkészítésekor a Barna Mária által szerkesztett TÁPLÁLKOZÁS c. könyv adataira támaszkodtunk.
Hazai zöldség- és főzelékfélék vitamintartalma (mg ill. mg vitamin / 100 g)
megnevezés | K-vit(ug) | karotin(mg) | E-vit(mg) | B1-vit(ug) | B2-vit(ug) | B6-vit(mg) | biotin(ug) | folsav(ug) | C-vit(mg) | niacim(mg) |
burgonya | - | - | - | 70 | 40 | 0,53 | 0,2 | 5,6 | 10 | 1,0 |
fejes káposzta | 150 | - | - | 40 | 60 | 0,31 | 2,2 | - | 48 |
1,0 |
fejes saláta | 200 | 0,8 | 0.4 | 60 | 100 | 0,04 | 22,0 | 25 | 20 | 0,5 |
paradicsom | 50 | 0,8 | 0,5 | 100 | 60 | 0,07 | 2,4 | 37 | 25 | 0,5 |
paraj | 350 | 4,2 | 2,5 | 80 | 200 | 0,25 | 7,0 | 66 | 40 | 1,0 |
petrezselyem zöld | - | 7,3 | 1,8 | 190 | 300 | 0,29 | 8,2 | - | 160 | 1,3 |
sütőtök | - | 4,0 | - | 50 | 40 | 0,08 | 1,1 | 25 | 25 | 1,0 |
zellez | - | 0,02 | 2,6 | 50 | 90 | 0,37 | 6,6 | 4,4 | 8 | 0,3 |
zöldborsó | 22 | 0,4 | 3,0 | 200 | 150 | 0,06 | 8,2 | 13 | 25 | 1,0 |
zöldpaprika | - | 0,4 | - | 50 | 30 | 0,24 | 1,0 | 13 | 150 | 0,2 |
Hazai gyümölcsök vitamintartalma (mg ill. mg vitamin / 100 g)
megnevezés | K-vit(ug) | karotin(mg) | E-vit(mg) | B1-vit(ug) | B2-vit(ug) | B6-vit(mg) | biotin(ug) | folsav(ug) | C-vit(mg) | niacim(mg) |
alma | 2,5 | 0,05 | 0,6 | 50 | 50 | 0,07 | 1,0 | 6 | 5 | 0,5 |
csipkebogyó | 90 | - | - | 100 | - | - | - | - | 400 | - |
dió | - | 0.05 | 24,7 | 400 | 100 | 0,34 | 6,3 | 33 | 25 | 0,1 |
kajszibarack | - | 1,8 | 0,5 | 20 | 30 | 0,06 | 1,7 | 33 | 10 | 0,7 |
málna | - | 0,08 | 1,4 | 20 | 30 | 0,05 | 2,3 | - | 30 | 0,4 |
meggy | - | 0,3 | - | 50 | 20 | 0,05 | 0,8 | - | 10 | 0,3 |
mogyoró | - | 0,03 | 28 | 400 | 500 | 0,19 | 34 | 30 | 6 | 1,0 |
őszibarack | - | 0,4 | 0,6 | 20 | 20 | 0,07 | 1,8 | 2,5 | 7 | 0,9 |
vörös ribizke | - | 0,04 | 0,2 | 40 | 30 | 0,02 | 4,2 | - | 30 | 0,2 |
fekete ribizke | - | 0.1 | 1,0 | 60 | 10 | 0,02 | 2,4 | - | 160 | 0,3 |
szőlő | - | 0,3 | - | 50 | 50 | 1,4 | 5,2 | - | 5 | 0,4 |
szilva | - | 0,2 | 0,8 | 50 | 20 | 0,04 | 0,1 | 0,9 | 6 | 0,5 |
A felnőtt lakosság napi vitaminszükséglete
K-vit(ug) | A-vit(mg) | E-vit(mg) | B1-vit(ug) | B2-vit(ug) | B6-vit(mg) | biotin(ug) | folsav(ug) | C-vit(mg) | niacim(mg) |
65 | 0,8 | 12 | 1,3 | 15 | 2 | 60 | 200 | 60 | 1,7 |
forrás: elelmezes.hu
Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!