Pregnant woman in kitchen eating a salad smilingAzok az anyák, akik a terhesség utolsó hónapjaiban magas GI értékkel rendelkezõ ételeket fogyasztanak, nagyobb súlyú gyermeket szülhetnek, akiknél magasabb lesz a gyermekkori elhízás kockázata is.Azok az anyák, akik a terhesség utolsó hónapjaiban magas glikémiás indexértékkel rendelkezõ ételeket fogyasztanak – mint a csokoládé és a fehér kenyér -, nagyobb súlyú gyermeket szülhetnek, és a kicsiknél magasabb lesz a gyermekkori elhízás kockázata is.

 

Az ír UCD Conway Institute és a Nemzeti Szülészeti Kórház kutatói vemhes birkák vizsgálata során fedezték fel, hogy a terhesség harmadik trimeszterében a magas glikémiás indexû ételek fogyasztása az anyajuhoknál az újszülött bárányok születési súlyának növekedésével járt, és gyorsították a születésük utáni növekedési ütemüket is. A kutatók szerint a birkákkal modellezett vizsgálat irányadó az emberanyák étrendjével kapcsolatban is, ahogy kapcsolat mutatható ki gyermekük születési súlya, és a gyermekkori elhízás kockázata szempontjából is. Korábbi tudományos kutatások során ugyanis már kiderült, hogy a birkák terhessége több szempontból is hasonló az emberekéhez, ilyen például az anyagcsere és a tápanyagok hasznosítása.Az elmúlt negyven évben már többször is birkákon modellezték az emberi anya-magzat közötti kölcsönhatást, kapcsolatot, mivel ezek az állatok 65-85 kg közötti testsúlyúak, szaporodási ciklusuk átlagosan 17 nap, 1-2 utódot hoznak világra egy viszonylag hosszúnak számító, 147 napos terhesség után. A birkáknál könnyen végrehajthatók a táplálkozással, szaporodással kapcsolatos kutatások, a sebészeti beavatkozások, könnyen megfigyelhetõk ultrahangos vizsgálattal, és jól viselik a szövetminta vételeket, beleértve a vérvételt is – olvasható a Science Daily cikkében.„Elsõ alkalommal sikerült kimutatni a birka-modellezéssel, hogy a magas glikémiás indexû eledellel táplált anyajuhok nagyobb súlyú utódokat szülnek, amelyek késõbbi súlynövekedése is gyorsabb az átlagnál.” – mondta Alex Evans professzor, a tanulmány egyik társszerzõje. „Eredményeink azt mutatják, hogy a magas anyai vércukorszint fokozza az inzulin termelõdését, ami úgy tûnik, pozitív hatással van a magzat fejlõdésére.

 

Ezek szerint, ha az anya szénhidrátbevitelének forrása és mennyisége megváltozik, azzal csökkenthetõ a szülés során fellépõ anyai és magzati trauma, egyúttal az utódnál késõbbi életkorban kialakuló elhízás és annak szövõdményes kockázata is csökkenthetõ.”A British Journal of Obstetrics and Gynaecology nevû orvosi lap oldalain megjelent tanulmányban további vizsgálatokat sürgetnek a magas glikémiás indexû ételek hatása a gyermek születési súlyának alakulására és a gyermekkori elhízással való kapcsolat témáiban. A glikémiás index (GI) egy nullától százig terjedõ skála, amellyel azt mérik, hogy egy adott étel elfogyasztása milyen gyorsan emeli a vércukorszintet: drámai módon, mérsékelten vagy csak kissé.

 

Magas glikémiás indexértéket azok az ételek kapnak, amelyek a leggyorsabban növelik a vércukor szintjét. Ebbe a csoportba tartoznak az édes és cukros ételek, de a keményítõt tartalmazó burgonya és a fehér kenyér is. A legmagasabb, 100-as glikémiás indexértéke a glükóznak (szõlõcukor) van, a banán GI-je 52, a mogyoróé 14. Magasnak a 70 feletti glikémiás indexérték számít, míg 55 alatt beszélünk alacsony GI-rõl. A halak, a tészták, a tej, a húsok, és a zöldségek, gyümölcsök nagy része (kivéve a burgonyát és a görögdinnyét) alacsony glikémiás indexszel rendelkeznek.

forrás: babanet.hu Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!