Toxoplasma

A Toxoplasma vizsgálat elvégzése a toxoplasmosis fertőző betegség kizárása, vagy megállapítása szempontjából fontos. A fertőzés okozója egy parazita, a Toxoplasma gondii, mely a macska bélrendszerében elszaporodva az állat ürülékével a szabadba jutva megfertőzheti a környezetét. Ha várandós anya fertőződik meg a kórokozóval, az áthatolhat a méhlepényen és a magzatnál súlyos fejlődési rendellenességeket okozhat. Mivel a fertőzöttség tünetei rendkívül enyhék, ezért a toxoplasmosis kizárásának legbiztosabb módja az elvégzett vérvizsgálat. Pozitív eredmény esetén, a kórokozó jelenlétét idejében felismerve gyógyszeres kezeléssel a magzat egészséges fejlődése biztosítható.

Tünetek:

- hőemelkedés

- általános gyengeség

- nyirokcsomó nagyobbodás

- végtagfájdalmak

Megelőzés:

- kismamaként csak jól átsült, vagy főtt húst fogyassz. Kerüljük a nyers húst tartalmazó fogásokat. (legismertebb formája a tatár-beefsteak)

- evés előtt alaposan mossuk meg a zöldségeket és a gyümölcsöket.

- kertészkedés közben viseljünk kesztyűt.

- alom tisztítását ne a kismama végezze. Kerüljünk mindent, ami macskaürülékkel lehet szennyezett.

- a szövődmények megelőzésének érdekében a terhesség bizonyos előre halad tával kötelező laboratóriumi szűrővizsgálatot is végeznek.

Rubeola

A rubeola vagy a köznyelvben ismert rózsahimlő vírusos, fertőző gyermekbetegség. Gyermekkorban viszonylag ritkán okoz szövődményeket. Várandós kismamáknál azonban - főként a terhesség első trimeszterében - különösen veszélyes, a magzatnál fejlődési rendellenességet okozhat. A rubeola elleni védőoltás Magyarországon 1991 óta kötelező, az MMR oltás részeként. A korábban született várandós édesanyáknak fontos, hogy szüleiktől, esetleg gyermekorvosuktól informálódjanak arról, hogy gyermekkorukban átestek-e a fertőzésen. Amennyiben biztos adat nem áll rendelkezésre, célszerű elvégeztetni a vérvizsgálatot, mely az ellenanyag vérből való kimutatásával igazolhatja a korábbi fertőzést.

Tünetek:

- gyengeség, fejfájás, hőemelkedés, ízületi fájdalom

- a fül mögötti, a nyaki és a tarkótájéki nyirokcsomók megnagyobbodása

- ezt követően 4-10 nappal jelennek meg először az arcon, majd test egész területén a kiütések, rózsaszínű foltok.

Megelőzés:

- ha a kismama korábban nem esett még át fertőzésen, a védőoltás beadására a várandósság alatt már nincs lehetőség.

- a védekezés módja ebben az időszakban a fertőzött személyektől való tartózkodás. A kiütések megjelenését megelőző, és az azt követő 5 napban a beteg a fertőzést már továbbadhatja.

Chlamydia

A „csendes járvány”-ként is emlegetett chlamydia fertőzés jellegzetessége, hogy hosszú ideig nem okoz panaszokat, azonban ezalatt olyan súlyos elváltozásokat is okozhat, melyek következménye lehet meddőség is. A szexuális úton terjedő betegséget a Chlamydia trachomatis nevű baktérium közvetíti. A fertőzés következtében a petevezeték beszűkülhet, így nő a méhen kívüli terhesség kockázata, de kiválthatja a petevezetés elzáródását is, jelentősen megnehezítve a teherbeesést. Várandós hölgyek esetében a fertőzés a méhnyálkahártya károsodását okozhatja, ezzel fokozva a vetélés, koraszülés veszélyét. A fertőzést nők esetében a méhnyakból nyert váladék laboratóriumi vizsgálatával lehet kimutatni - ez jellemzően egy DNS alapú vizsgálat -, antibiotikumokkal jól kezelhető. A nőgyógyászati szűrővizsgálatát esetén különösen ajánlatos, hogy kérdezzünk rá, készül-e ilyen vizsgálat, mert ez a rutinvizsgálatnak jelenleg nem része, vagy alapesetben nem végzik el.

Tünetek:

- enyhe vizelési panaszok

- hüvelyváladék megváltozása (sárgás, vagy áttetsző folyás)

- hasi fájdalom

Megelőzés:

- monogám párkapcsolat

- óvszer használata

Cytomegalovirus

A Cytomegalovirus (CMV), a herpeszvírusok egy fajtája által okozott gyakori fertőzés. A felnőtt lakosság közel 60-70 százaléka élete során már valamikor átesett a gyakran tünetmentesen zajló fertőzésen. A CMV várandósokra azonban különösen veszélyes. A kórokozó a magzatnál enyhébb esetekben is halláskárosodást, vagy szellemi visszamaradottságot okozhat. A fertőzés súlyosabb következménye vetélés, vagy halvaszületés is lehet. A vírusfertőzés kezelésére van ugyan gyógyszer, de ez a mellékhatások miatt sokszor nagyobb kockázatot jelent az anyának és magzatnak egyaránt. A vérvizsgálattal azt lehet kimutatni, hogy a várandós védett-e a vírussal szemben, esetleg friss fertőzése zajlik-e, vagy még sosem találkozott a vírussal, azaz fogékony a fertőződésre.

Tünetek:

- elhúzódó, magas láz

- levertség, fáradtság érzet

- végtag-, izomfájdalmak

Megelőzés:

- A következmények szempontjából a legveszélyesebb az, ha valaki a terhesség alatt első alkalommal találkozik a vírussal. Ezt megelőzendő, a fertőzésen még át nem esett kismamák számára fokozott óvatosság indokolt. Számukra javasolt a gyakran tünetmentesen fertőző kisgyermekekkel való közeli kontaktus kerülése és a gyakori, alapos kézmosás.

Listeria

A liszteriózis a Listeria monocytogenes baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása után kialakuló betegség. A fertőzés erős immunrendszerű emberekben sokszor semmilyen tünettel nem jár, várandósoknál azonban súlyos szövődményeket - vetélés, az újszülött fertőzése - okozhat. A kórokozó fertőzött állatokról terjedhet emberre, de a betegséget kiválthatja a baktériummal fertőzött étel fogyasztása is. A fertőzés vérvizsgálattal kimutatható. Idejében felismerve antibiotikummal jól kezelhető.

Tünetek:

- hányás, hasmenés

- fejfájás

Megelőzés:

- hűtőben 5 napon túl tárolt élelmiszereket- különösen a nyers tej és tejtermékek, húsok, lágysajtok, halak és a nyers zöldségfélékből készült salátákat-ne fogyasszunk!

- a hűtőszekrény belsejét tartsuk tisztán. Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!