Összegyüjtöttük, hogy a várakozás kilenc hónapja során mi minden történik hétről hétre a magzattal és mamájával. Ebben részben tájékozódhat a magzat és a kismama testi, lelki változásairól és a várandósság során várható orvosi vizsgálatokról is. Ha majd megszületik az a drága, titokzatos kis jövevény, minden mozdulatát, gesztusát lesni fogja. Addig viszont a kismama a főszereplő! Kényeztesse magát, egy percig se legyen lelkifurdalása! Ha ön boldog és jól érzi magát, a baba is élvezi majd magzati létének minden percét.

Az első két hét


Az első hetek történéseiből nem sokat érez a kismama, pedig nagyon fontos dolgok mennek végbe odabenn.Lehetséges, hogy a spermiumok már három-négy napja 'lesben álltak' és vártak a petesejtre, ám az is előfordulhat, hogy épp a legjobbkor érkeztek. A megtermékenyült petesejt néhány órával az egyesülés után osztódni kezd, majd a petevezetékből a méh felé vándorol. A megtermékenyülés többnyire a petevezetékben következik be. A spermium és a petesejt egyesülésétől kezdve zigótáról beszélünk. A zigótának csaknem egy hétre is szüksége lehet ahhoz, hogy további osztódása és vándorlása során elérkezzen a méhbe, ahol kezdetét veszi a beágyazódás több napig tartó folyamata. Közben az a tüsző, amely a petesejtet kibocsátja, átalakul, majd sárgatest formájában sárgatesthormont termel annak érdekében, hogy a méh alkalmas legyen az új élet befogadására. A peteéréstől számított tizennegyedik naptól beszélünk embrióról. A parányi kis lényt ettől kezdve a méhnyálkahártya véredényei táplálják. Néha az édesanya jóval előbb érzékeli a másállapotot, mint a hormonszintek vagy biológiai változások mérésén alapuló módszerek. A biztos válaszra azonban egy kicsit várni kell. Az érzékeny, jó minőségű terhességi tesztek a soron következő menstruáció esedékessége idején képesek először kimutatni a várandósságot, ám az is gyakori, hogy csak az egy-két héttel későbbi eredmény lesz pozitív. Az első hetekben fölösleges kézi vagy ultrahangos vizsgálatot végezni.A várandósság átlagosan negyven hétig tart, idejét az utolsó menstruáció első napjától számítjuk. A várva várt kisbaba élete azonban csak két héttel később, a megtermékenyülés pillanatában kezdődik.A szülés várható időpontja:A legbiztosabb és legegyszerűbb, ha az utolsó vérzés első napjából indulunk ki. A vérzés első napjához adjunk hét napot. Vonjunk ki belőle három hónapot. Adjunk hozzá egy évet. Akinek az átlagos ciklushossza több, mint huszonnyolc nap, az a szülés várható időpontjához adja hozzá a plusz napokat, például négyet. Ha a ciklus általában rövidebb, vonja le a különbséget.

A harmadik hét


Mire a megtermékenyült és osztódásnak indult petesejt eljut a beágyazódásig, hét nap telik el. Ezen a héten a szedercsíra sejtjei két irányban fejődnek. Az egyik részből embrió lesz, a másikból méhlepény, magzatburok és köldökzsinór.Az anya mindebből még semmit sem érez. Ha a ciklus kezdetétől mérte ébredési hőmérsékletét, a tizennegyedik naptól emelkedő hőmérsékletet tapasztal. Ekkor még nem érdemes elvégezni a terhességi tesztet, noha már jelentős mennyiségű gonadotropin hormon (HCG) termelődik. Ennek kimutatásán alapulnak ezek a vizsgálati módszerek.

A negyedik hét


A megtermékenyülést követő tizenkettedik napon befejeződött a beágyazódás folyamata. Megjelennek az első véredények. A baba azonban még mindig csak egy kis pötty, körülbelül fél milliméter.Most kezdődne az újabb menstruáció. Ezekben a napokban már a terhességi teszt is pozitív eredményt mutathat. A beágyazódás hatalmas hormonális változással jár. Néhány kismama leküzdhetetlen álmosságot érez a következő hetekben, és émelygés is jelentkezhet.A kilenc hónap alatt a test és a lélek egyaránt készül a szülésre és az anyaságra. Ma már számtalan tanfolyam, szakember segíti a kismamát ezen az úton. Némelyik módszer akkor a leghatásosabb, ha már a várandósság elején alkalmazzák, másokat csak később célszerű igénybe venni.Már az első hónapban, sőt, ha lehet, az előtt érdemes átgondolnia, milyen a viszonya a szülővé váláshoz.Ha előzőleg már voltak nehézségei a várandóssággal vagy szülésével illetve az utána következő időszakkal, vagy a családjában előfordultak komplikációk ezen a terén, illetve szüleitől hallotta, hogy a saját magzati időszakában vagy a születésekor kialakultak nehézségek, akkor feltétlenül végig kell gondolnia, hogy ezek tudatosítása, feldolgozása milyen segítséget igényel és melyben bízik a legjobban. Lehetősége van beszélgetős terápiában, mozgásos, jóga, meditációs, légzésen keresztüli terápiákban feloldani a lehetséges félelmeket, negatív, szorongató érzéseket, tapasztalatokat. Ezen feldolgozási módok nagy segítséget jelenthetnek a kiegyensúlyozott anyaság és pozitív szülési élmény létrejöttéhez.Életünk egyik legnagyobb változása, amikor gyerekből szülővé válunk. Mindannyian tudjuk, hiába kapja meg valaki az érettségi bizonyítványt, mindig a mama kislánya, kisfia marad. Szüleink felnőttkorunkban is támogatást, védelmet nyújtanak nekünk, figyelik kívánságainkat, nyomon követik sorsunkat. Ám amikor megfogan az új élet, fordul a kocka: hirtelen mi válunk felelőssé valakiért, mégpedig egy teljesen kiszolgáltatott, gyámoltalan kis lényért. Hatalmas ugrás ez személyiségünk alakulásában, komoly lelki munkát kíván, hogy megemésszük a helyzetet. Ehhez óhatatlanul át kell gondolnunk, mi végre jöttünk a világra. Milyen volt a saját gyerekkorunk? Milyen a viszonyunk az édesanyánkkal? Tisztázandó kérdés az is: milyen szülő szeretnék lenni? Kövessem-e azt az utat, ahogy engem neveltek? Nem könnyű ezekre a kérdésekre megtalálni a választ. Az is beárnyékolhatja a várandósság időszakát, ha az anya magától a szüléstől fél, vagy a gyereke egészségéért szorong. Nem kell együtt élni ezekkel a testet-lelket gúzsba kötő érzésekkel, ha megtaláljuk és igénybe vesszük a megfelelő szakember segítségét.

Az ötödik hét


Bújjon a párja ölelő karjába!Ne legyenek gátlásai, ha párja ölelését kívánja. A férfiak gyakran attól tartanak, hogy kárt tesznek a babában, és így nem mernek kezdeményezni. Biztosítsa arról, hogy nincs mitől tartania! Hagyja magát kényeztetni, hagyja, hogy kedvese masszírozza, hagyja, hogy szenvedélyesen megölelje.Az embrió mérete az ötödik-hatodik hét határán eléri a 2-3 millimétert. Már kialakult a parányi szív, az erek gazdagon behálózzák a kis testet. Láthatóak a bimbószerű végtagkezdemények, a fej és a test többi részéhez képest hatalmas farok. Egy héttel később a láb növekedése utoléri, sőt el is hagyja a farkat, ami majd csak a tizedik hét végére tűnik el. Ekkor már akár meg is számlálhatnánk a kéz- és lábujjakat, a kis embrió egészen ember formájú, csöpp kis fülkagylója is ott virít a fején. Növekedése továbbra is elképesztő iramban folytatódik.A várandósság mind jobban érezteti hatását. A gyakori pisilés arra vezethető vissza, hogy a méh megnagyobbodása és vérbősége miatt nyomja a húgyhólyagot. Sok kismama émelyegni kezd, napirendre kerülhetnek a rosszullétek, a vérnyomás csökkenése miatt szédülés, ájulás léphet fel. Segíthet, ha felkelés előtt eszünk néhány falatot, s jó hatást érhetünk el homeopátiás készítményekkel is, ha a tünetek pontos feltérképezése után választja ki az orvos a tizenhárom lehetséges szer közül a legalkalmasabbat. Bár a pocak mérete még nem tér el a korábbi állapottól, a szűk ruhaneműk kényelmetlenné válhatnak.A második hónap során az orvos megbizonyosodik arról, hogy nem méhen kívüli terhességről van-e szó. A hüvelyi ultrahangvizsgálattal már az ötödik héten megállapítható a terhesség.Kerüljük a fertőző betegeket, az állatok társaságát; a macskavécé takarítását, a nyers hús aprítását átmenetileg bízzuk másra.

A hatodik hét


Megkezdődik az embrió szerveinek fejlődése. Kialakul az alsó állkapocs, létrejönnek a hangszalagok. A monitoron a hüvelyi ultrahangvizsgálatnál már elkülöníthető a babától a köldökzsinór.A hatodik heti állapothoz képest a második hónap végére csaknem megtízszerezi méretét, a tizedik héten ugyanis már körülbelül 2,8 centiméteres, súlya pedig közel 1,3 dkg!Ügyeljen a helyes életmódra, ne fogyasszon alkoholos italokat! Kerülje a felesleges gyógyszerszedést! A szervek kifejődésének időszakában az embrió rendkívül érzékeny a kedvezőtlen külső hatásokra.

A hetedik hét


Az embrió szíve már száznegyvenötöt ver percenként. Hossza egy-másfél centiméter. Már megvannak az első női, illetve férfi őscsírasejtek, a gerincvelőben pedig idegsejtek képződnek.Az orvos ekkor már többnyire kézi vizsgálattal is meg tudja állapítani a terhesség tényét. Aki hányingerrel ébred, igyon enyhén édesített italokat és kapjon be néhány szem földimogyorót.A hetedik és tizedik hét között fokozatosan a lepény veszi át a sárgatest szerepét a tüszőhormon termelésében. Közvetve ez felelős az egyre fokozottabb vízvisszatartásért, aminek következtében megnő az érpályákon keringő vér mennyisége. A vér 'hígulása' jobb oxigénellátottságot biztosít a hajszálerekben. A kötőszövetek lazulása miatt az erre hajlamos kismamáknál jelentkezhetnek az első visszerek.

A nyolcadik hét


Már pontosan kivehetőek a kéz- és lábujjak. Kialakul a felső ajak és az embrió orrhegye, befejeződik a szív felépülése. Az embrió már másfél grammot nyom, és másfél centiméter hosszú a feje tetejétől a farokcsontjáig. A tizenkettedik hétig mindig ezt a méretet mérik.Rövidítése: CRL. Érdemes tudni, hogy az egyes heteknél megadott CRL-értékek a heti átlagot tükrözik. Ebben az időszakban ugyanis naponta körülbelül egy millimétert nő az embrió, s a hét elején mért érték hat-hét milliméterrel is kevesebb lehet a hét végén mértnél.Szinte hihetetlen, de már a nyolchetes embrió is termel vizeletet - szorgalmasan kortyolgat a magzatvízből. Az ultrahangvizsgálat során látszik is, hogyan telítődik a pici húgyhólyag, hogyan mozog az embrió. A külső nemi szervek a kilencedik hétig teljesen egyformák a fiúnál és a lánynál. Arra, hogy a különbség a képernyőn is jól láthatóvá váljék, még sokat kell várniuk a kíváncsiskodóknak.Hordjon laza ruhaneműt, pihenjen sokat, és aludjon annyit, amennyit a szervezete kíván.Belső vizsgálatot már a nyolcadik héten végezhetnek, ez azonban nem elengedhetetlenül szükséges. Ha sor kerülne rá, a szülészorvos a méhnyakcsatorna meghosszabbodását, tágabbá válását, a méhnyak és a méhtest felpuhulását és megnagyobbodását észlelné, és egyúttal a rákszűrésre is sort kerítene. A kezdetben körte alakú méh alakja egyre inkább a gömb felé közelít.

A kilencedik hét


A kilencedik hétig embrióról, ettől kezdve pedig már magzatról beszélünk. A csöppség mozogni is tud. Van már szeme és szemhéja, látszanak az apró fül kagylóvonalai. Immár két és fél centiméteres.Legkésőbb ezen a héten jelentkezzen a körzeti védőnőnél. Vegye fel orvosával a kapcsolatot.

A tizedik hét


Mind a húsz tejfog kezdeménye felismerhető az állkapocscsontban. A magzat tizenhárom grammos és három centiméteres.

A tizenegyedik hét


Vegyen vissza a tempóból!Észre fogja venni, hamarabb elfárad, mint korábban. Ezért azok a hormonok felelősek, melyekkel a természet arra szeretné rábírni, hogy saját és kisbabája érdekében lazítson egy kicsit.Kialakul a magzat gerincoszlopa. Lényegében valamennyi szerve kifejlődött. Tömege negyvennyolc gramm, hossza 4,4 centiméter.Egyre jobban szorít a nadrág, ennek azonban még mindig nem a baba az oka, hanem a rossz emésztés. Ezért a váradósság során termelődő pro-geszteron a felelős, ugyanis lágyítja az izmokat és a kötőszövetet.A magzat látványos gyorsasággal növekszik! Tömege a tizenegyedik héten már a negyvennyolc grammot is eléri, hossza pedig feje búbjától a farkcsontjáig 4,4 centiméter. Ez utóbbi az úgynevezett ülőmagasság, vagyis CRL-érték. A tizennegyedik hétig átlagosan egy centiméterrel lesz hosszabb a CRL.A harmadik hónapra kifejlődött az orr és a pici száj, s lehetővé válik az arc ultrahangos vizsgálata is. A tizennegyedik hét végére súlya elérheti a nyolcvan grammot. Fejecskéjén megjelennek az első hajszálak.A mérleg egyelőre nem mutat sok változást, súlygyarapodás általában csak azoknál mutatkozik, akik nem émelyegtek és hánytak az első hetekben. Mégis előfordulhat, hogy kellemetlenül szorítani kezd a nadrág és a harisnya, mert a korábbinál sokkal érzékenyebbé válik az alhas egész területe. Ha pecsételő vérzés jelentkezik ezekben a hetekben, feltétlenül menjünk orvoshoz, hogy tisztázhassa az okát. Ajánlatos odafigyelni testünk jelzéseire: a stressz, a kapkodás árthat a magzatnak, s a kellemetlen érzések a méh keményedését eredményezik. Szánjunk időt elegendő alvásra, pihengetésre, egy-két hét múlva sokkal több erővel, energiával foghatunk bele feladataink megvalósításába. Az émelygős időszak elmúltával intenzívebben jelentkezhet a kívánósság. Fogyasszuk nyugodtan azt, amit megkívánunk, de emellett ügyeljünk a megfelelő mennyiségű vitamin- és ásványianyag-bevitelére.

A tizenkettedik hét


A fejtetőtől a farokcsontig mért hossz 5,6 centiméter. Már a fájdalomra is tud reagálni.A reggeli émelygés és hányás - ha egyáltalán jelentkezett - lassanként elmaradozik. A megnövekedett méh a hét végére eléri a szeméremcsont vonalát.Ultrahangos vizsgálattal a magzat nyaki redőjének vastagságából következtetni lehet a Down-kór valószínűségére. Szükség esetén a tizenkettedik héten korionboholy-mintavétel segítségével genetikai vizsgálatokat lehet végezni.A tizedik és tizennegyedik hét között - legalkalmasabb időszak a 12. hét - az embrió nyaki bőrredőjének (tarkóredő) ultrahangos mérésére is sor kerülhet. Vastagságából a Down-kór valószínűségére lehet következtetni. A vizsgálathoz gyakorlott szakember és megfelelő felbontású készülék szükséges. Ha a harmincöt éves vagy idősebb kismama kéri, és vállalja a beavatkozással járó közel egyszázalékos vetélési kockázatot, a kilencedik héttől korionboholy-mintavételre kerülhet sor. A beavatkozásra a 12. hét a legalkalmasabb. Ennek során a hasfalon keresztül bevezetett tűvel szövetmintát vesznek a méhfalhoz tapadó lepényből - miközben ultrahanggal figyelik a magzat és a lepény elhelyezkedését. A tenyésztés hatására osztódásnak induló sejtekben a kromoszómák számát és alaki eltéréseit vizsgálják, ezekből következtetni lehet a magzat egyes genetikai rendellenességeire.

A tizenharmadik hét


A magzat hossza a popsitól a feje búbjáig hét centiméter.Esedékessé válik a fogászati ellenőrzés, és az első vérkép- és vércukorvizsgálat.Kezdetben érzések formájában létezik számunkra a világ. Megdőlni látszik a régi elképzelés, hogy az újszülött 'üres lappal' jön a világra, amelyet majd a külvilág hatásai írnak tele. Az anya-magzat kapcsolat jóformán a beágyazódás pillanatában létrejön, s attól kezdve élénk párbeszédet folyik kettőjük között. A lelki köldökzsinóron keresztül az édesanya belső világának rezdülései, boldogsága és szorongásai elérik a babát is. A magzat érzései útján tudatja, hogy anyja miként hat rá, aki viszont a baba érzéseiben elmerülve, azokban olvasva megtudhatja, hogy éppen mi történik közöttük. Relaxált, alvásközeli állapotban ez a testérzetekben megmutatkozó kapcsolat tudatossá válhat. A kismama szakember segítségével kapcsolatba kerülhet magzatával, de egyedül is elérheti ezt az állapotot.

Esténként próbáljunk ellazulni. Kellemes zene mellett összpontosíthatunk a testünkből érkező jelzésekre. Hangolódjunk rá az ő érzéseire, tükrözzük a mozgásait. Ha sikerül megtalálnunk a belső utakat, a kilenc hónap elteltével úgy fogjuk érezni, jól ismerjük egymást. Születéskor sem a fájdalmas elszakadást éljük majd meg, hanem a kapcsolat természetes folytatását. Az ismerkedésbe, párbeszédbe bevonhatjuk az édesapát is, ő is beszélgethet is a kicsivel. A magzat már az első harmadban hallja mamája szívhangját, a huszonnegyedik héttől kezdve pedig a külvilág beszüremkedő zajait is. A várandósság második harmadában a tapintás kap nagyobb szerepet: a magzatnak bőven van még helye a mozgásra, de már elég nagy ahhoz, hogy elérje a falat kis otthonában. Nem ritka, hogy odagömbölyödik az apa simogató tenyere alá, így válaszolva hívására. Ezek a pillanatok csodálatosan előkészítik a későbbi apa-gyerek kapcsolatot.

A tizennegyedik hét


A sárgatesttől lassanként a méhlepény veszi át a helyi hormonális folyamatok irányítását. A magzat fejecskéjén megjelennek az első hajszálak. A vese megkezdi a vizelet-kiválasztást: a baba azt pisili ki, amit megivott, vagyis a magzatvizet. Súlya nyolcvan gramm, a feje búbjától a farkcsontjáig tíz centiméter hosszú.Ha eddig még nem került volna sor orvosi vizsgálatra, ne halogassuk tovább! Nagyjából négyhetente érdemes orvoshoz menni.

A tizenötödik hét


A kilencvenöt grammos magzatnak már szemöldöke is van, s parányi ujjacskáin köröm díszeleg.Harmincöt évesnél idősebb kismamáknál genetikai vizsgálatot, magzatvíz-mintavételt, más néven amniocentézist ajánl az orvos abban az esetben, ha addig nem történt korionboholy-mintavétel. Miközben ultrahanggal figyelik a magzat elhelyezkedését, tűvel, hasfalon keresztül szívják ki a szükséges vízmennyiséget. E vizsgálat segítségével a számbeli és alaki kromoszóma-eltérésen alapuló rendellenességek állapíthatók meg, valamint külön kérésre a magzat neme. A magzatvíz magzati sejteket tartalmaz, ezeken végzik el a kromoszómák szám- és alakbeli eltéréseire kiterjedő genetikai vizsgálatot.Tájékozódjunk a beavatkozás kockázatáról is!

A tizenhatodik hét


Jól érzi magát?Szerető családra, megértő barátokra és türelmes orvosra van szüksége. Legalább olyan fontos az együttérzés, a gondoskodás, a kérdéseire adott pontos válasz, mint a szakszerű ellátás. Ha nem érzi ideálisnak orvosát, keressen másikat!A tizenhatodik és a huszadik hét között érzékeli első ízben a kismama a magzatmozgásokat.A tizenhatodik héten kerek tíz dekagrammos a magzat, fejének átmérője, az úgynevezett BPD-érték pedig 34 milliméter. Szemecskéi felett parányi szemöldök jelenik meg, ujjain aprócska körmök láthatók. Bőrének színe vörös, állát és homlokát finom kis pihék borítják. Ebben az időszakban már szemmozgásokat is végez, a tizenhetedik héten pedig az ujját is szopni tudja! Csontjai szilárdulni kezdenek, állkapcsában megjelennek a fogkezdemények. Már a várandósság első heteitől kezdve aktívan mozog, édesanyjának rendszerint mégis a 18-20. hétig kell várnia, mire érzékeli a finom rebbenéseket.Számos kismamának ebben az időszakban válik egyre érzékenyebbé a mellbimbója. A legmakacsabb reggeli rosszullétek is elmaradoznak, visszatér az étvágy. Betegség esetén valóban nem tesz jót a várandósnak a magas láz, görcskészsége ugyanis fokozódhat tőle. 38 şC felett lázcsillapítónak egy kellemes fürdő, vagy ha az nem segít, akkor metamizolum natricum vagy paracetamol tartalmú tabletta alkalmas.Rákszűrésre és az esetleges gombás vagy bakteriális fertőzéseket megállapító hüvelyi váladékvizsgálatra, ha eddig nem történt volna meg, a várandósság félidejéig sort kell keríteni. A betöltött tizenhatodik hét táján több vérvizsgálatra is számíthat a kismama. Ekkor végzik el, lehetőleg éhgyomorra az AFP-szűrést, vérkép is készül, esetleg a vasraktárak telítettségét is nézik. Az AFP-vizsgálat olyan magzati fehérje (alfa fetoprotein) kimutatásán alapul, amely valamilyen mennyiségben belekerül a magzatvízbe és az anyai keringésbe is. Az átlagtól eltérô eredmény nem jelenti azt, hogy a magzatnál biztosan baj van, ezért további vizsgálatokra van szükség. Az AFP-vel egyidejűleg a hepatitis B-vírus szűrésére és vércsoport-meghatározásra is sor kerül. Vércsoport-meghatározásra is szükség van, s ha az anya Rh-negatív, gyakran ellenőrzik az esetleges ellenanyag jelenlétét. Újabb kémcső vért vesznek le az úgynevezett HbsAg-szűrés érdekében. Ez arra ad választ, hogy az anya átesett-e hepatitis B-fertőzésen, azaz vírushordozó-e. Ha igen, akkor a kisbaba a születése után védőoltást kap. Ha a vércukorvizsgálat az étkezés utáni vércukorszint-ellenőrzésére irányul, akkor az éhgyomorra levett vér erre a célra nem megfelelő. A vizeletvizsgálat a húgyúti fertőzések megállapítására szolgál.

A tizenhetedik hét


A százharmincöt grammos pocaklakó már szopja az ujját, és időnként grimaszokat vág. Agyalapi mirigyében már vannak endorfint tartalmazó sejtek, ezek fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek.A kismama mellei egyre nagyobbak, feszesebbek lesznek. Előfordulhat, hogy a mellbimbó egy ideig kellemetlenül érzékeny. Sokat segíthet egy kényelmes pamut melltartó.

A tizennyolcadik hét


A magzat testén hőszabályozó zsírréteg képződik. Bőre vörös, állát, homlokát finom pihék borítják. Súlya százhatvanöt gramm.Fogyasszunk mindennap nyers gyümölcsöt és zöldséget is. Ha elegendő rostdús étel szerepel az étlapon, ritkán jelentkeznek emésztési panaszok. Kerüljük a gyakori édesség-nassolást, és ne együnk zsíros húsokat.Az ötödik hónapban, általában a tizennyolcadik és huszadik hét között kerül sor a 'genetikai' ultrahangvizsgálatra. Az elnevezés onnan ered, hogy az orvos ilyenkor alaposan szemügyre veszi, megfelelően fejlődnek-e a magzat belső részei. Sor kerül a koponya és az agy szerkezetének, a gerinc épségének vizsgálatára, ellenőrzi a szív négy üregének meglétét, a rekeszizom és a hasfal épségét, a hólyag és a vesék működését. A végtagok épsége az apró csontok alapos vizsgálatával állapítható meg. A legtöbb korszerű ultrahangkészülék súlybecslő programmal működik, mely a hosszadatok ismeretében kilencven százalékos pontossággal meg tudja állapítani, mekkora lehet a magzat súlya. Fontos információ a magzat mozgása is.Az ultrahangleleten olvasható legfontosabb rövidítések feloldása: CRL - ülőmagasság (koponyától a farkcsontig), BPD - koponya-harántátmérő, HC - fejkörfogat, AD - a has hosszanti és harántátmérője, AC - haskörfogat, FL - combcsont hossza, HU - felkarcsont hossza.A védőnői tanácsadások során kerülhet sor havonkénti vizelet- és vérnyomásvizsgálatra. Ha az értékek kórosak, sűrűbben kell ellenőrzésre járni.

A tizenkilencedik hét


A baba bőrén védő viaszréteg, más néven magzatmáz képződik. Súlya már kétszáz gramm.Járjon szülés-előkészítő tanfolyamra és kismamatornára! Napi tevékenységébe iktasson néha szünetet, amikor sétál, kikapcsolódik. A visszeresedésre hajlamos kismamák számára kifejezetten hátrányos, ha egész nap ülnek. Ismerkedjék meg idejében a választott kórházzal, tájékozódjék a lehetőségekről.Egészséges gyarapodásA várandósság alatt átlagosan tizenkét kiló a súlygyarapodás.Önmagában nem ad okot aggodalomra, ha az átlagnál kevesebbet vagy többet mutat szülés előtt a mérleg, hiszen igencsak különböző alkatúak vagyunk. Azok, akik kezdetben émelygéssel küszködtek, talán fogynak is az első hónapokban, így a gyarapodás végül alig öt-hat kilóval több, mint az eredeti testsúly. Aggodalomra inkább csak a hirtelen bekövetkező, erőteljes súlynövekedés ad okot, ennek hátterében ugyanis a vízháztartás zavara, esetleg terhességi toxémia állhat. Az egészséges kismamának nem kell speciális diétát tartania, a legjobb, ha arra törekszik, hogy étrendje sokoldalú és kiegyensúlyozott legyen. A testsúly karbantartásához természetesen hozzátartozik a jól megválasztott rendszeres testmozgás is, de ez ügyben feltétlenül kérdezzük meg szülészünk véleményét.A plusz kilók nagyjábóla következőkből állnak össze:a magzat súlya kb. 3400 gramma méhlepény súlya 500 gramma magzatvíz mennyisége körülbelül egy litera méh súlya 1500 gramma mellek súlynövekedése 500 grammA vérmennyiség nagyjából két literrel lesz több.

forrás: medimix.hu

  Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!