terhes-300x255A huszadik hét


Elérkeztünk a várandósság félidejéhez. A baba szívhangjai már egyszerű sztetoszkóppal is hallhatók. A huszadik héten kereken harmincdekás a magzat, fejátmérője 47 milliméter, combcsontocskája éppen három centiméteres, kicsi kerek hasát pedig tizenöt centis szalaggal tudnánk körbevenni.Ebben az időszakban átlagosan 80-100 grammot gyarapodik hetente az egészségesen fejlődő baba. Nem csoda, ha rendszeresen érezhetővé válnak a magzatmozgások.Étrendünk összeállításakor elsősorban természetes állapotú alapanyagok felhasználására törekedjünk. Kerüljük a nátrium-glutamátot (például zacskós levesekben, leveskockában), mesterséges színezékeket tartalmazó élelmiszereket. Ha a tizennyolcadik héten elmaradt, most kerül sor az alapos, úgynevezett genetikai ultrahangvizsgálatra.A legtöbb várandósnak megszépül a bőre. Ennek ellenére menjen el havonta legalább egy alkalommal kozmetikushoz, arcmasszázsra. Próbálja meg teljesen elengedni magát, és élvezni, hogy ez a nyugalmas óra csak az öné!A várandósság félideje körüli időszakban, pontosabban a harmadik harmadban számíthatunk a leggondtalanabb hetekre. Használjuk ki az alkalmat kiadós kirándulásra, sétára, táncoljunk, tornásszunk kedvünk szerint! Az örömmel végzett testmozgás során endorfinok, azaz boldogsághormonok szabadulnak fel a szervezetben, s ezek jótékony hatásából a magzat is részesül. A méh növekedése folytán egyre nagyobb nyomást gyakorol a nagyvénákra, ezért egyes kismamáknál kellemetlen tünetek jelentkezhetnek: visszértágulat a szeméremajkakon, lábakon, illetve a végbélnyílásnál (aranyér). A kismamák kétharmada tapasztalja, hogy estefelé nehéz a lába és vizesedik, ez azonban normális jelenség. A huszadik héttől fokozottan figyelni kell a toxémiára utaló tünetekre: az első jel a vérnyomás 140/90 fölé emelkedése és az egész testre kiterjedő ödéma. Először talán a rohamos súlygyarapodás hívja fel a figyelmet erre a problémára.

 

Felkészülés - szülésznőválasztás

A szülés során a szülésznő foglalkozik legtöbbet a vajúdó kismamával. Tulajdonképpen roppant méltatlan helyzet, hogy sok kismama utólag még a nevére sem emlékszik annak, akivel megosztotta ezeket a fontos órákat. Sok érv szól amellett, hogy már a várandósság során megismerkedjünk a szülésznőkkel, ha a kórházban lehet szülésznőt választani. A szülésznők olyan alapos képzésben vesznek részt, hogy a szülés körüli teendők nagy részét el tudják látni. Kérdezősködjünk bátran a választott bábától, milyen szokások uralkodnak az osztályon, melyik szülészorvossal szeret együtt dolgozni, lehet-e szabadon mozogni vajúdás alatt, van-e lehetőség gátvédelemre, lehet-e szoptatni a szülőszobában. A várandósság alatt felmerülő kisebb problémákkal, kérdésekkel, aggodalmakkal is felkereshetjük őt. Az ő munkáját is megkönnyíti, ha tud néhány fontos dolgot rólunk és családunkról. Ha jól választottunk, a szülésznő az orvossal való kapcsolattartásban is segítségünkre lehet. Közvetítheti kívánságainkat a vajúdás nehéz időszakaiban, támaszt nyújthat, amikor túlságosan lassan telik az idő.Ma már arra is lehetőség van, hogy dúlával szüljünk. A dúla olyan segítő, aki maga is szült, és folyamatos fizikai és érzelmi támaszt nyújt a vajúdás, szülés minden percében - de tapasztalataival sokat segíthet a várandósság és a gyermekágy időszakában is. Dúlára akkor lehet különösen nagy szükség, ha sem az apa, sem más rokon nem kíséri el az anyát a szülőszobára.

 

A huszonegyedik hét

A baba a túlságosan hangos, dübörgős zenére ijedt rúgkapálással válaszol. Arra is képes, hogy megkülönböztesse a keserűt az édestől. Súlya háromszázharmincöt gramm.Most már kívülről is érezhetők a magzatmozgások.

 

A huszonkettedik hét

A leánymagzat petefészkében immár több mint hatmillió éretlen tüsző várakozik arra, hogy egyszer majd valamelyikből utód szülessen. A baba súlya négyszázötven gramm.Mit érez, mit gondol ön a szüléssel kapcsolatban? Saját hozzáállásunkat jelentősen befolyásolja az a sokféle információ, amit életünk során hallottunk erről a témáról. Ha elsősorban félelmet, bizonytalanságot érez, próbáljon rájönni, honnan erednek ezek az érzések. Hogyan zajlott az ön születése? Mit hallott családtagjai születéséről? Mi az, amit ön másképp szeretne? Beszéljen partnerével is ezekről a kérdésekről!A huszonkettedik héten már az édesapa is érzékelheti a pici rúgásokat, ha tenyerét csöndben és nyugalomban az egyre szembetűnőbben domborodó pocakra helyezi.A magzat testén magzatmáz képződik. Kisebb darabkák leáznak belőle, s úszkálnak a magzatvízben, amiből folyamatosan kortyolgat a kisbaba. Ebből képződik az első béltartalom, a magzatszurok, amit majd a szülés utáni napokban fogunk viszontlátni a pelenkában.

 

A huszonharmadik hét

Ettől a héttől kezdve biztosan képes a baba a fájdalomérzékelésre.A huszonharmadik héten már 550 grammos a magzat, s hetente nagyjából száz grammot gyarapodik. Testi változásokA növekedő méh egyre feljebb nyomja a gyomrot, s emiatt állandósulhat a teltségérzés, ha ritkán, nagyobb adagokat eszik a kismama. A gyakori, kis étkezésekkel általában megelőzhetjük, vagy elodázhatjuk a gyomorégést. Ebben az időszakban már egyre feltűnőbbek a méhösszehúzódások: nem fájdalmasak, de jól érezhetően keményedik a méh. Ha lefekszünk, és kezünket a pocak alsó részéhez tesszük, érezhetővé válik a viszonylag gyenge összehúzódás is. Ha egy óra alatt öt-hat alkalomnál többször érezzük, vagy egyre kellemetlenebbé, erősebbé válik, és hasmenés kíséri, forduljunk orvoshoz, mert előfordulhat, hogy fenyegető koraszülésről van szó. A várandósság során fokozódik a hajlam a vérrögképződésre, ezért különösen fontos, hogy sétával, kismamatornával küszöböljük ki a vérpangást.Felkészülés: kórházi tanfolyam.

Ma már szinte minden szülészeten szerveznek szülésre felkészítő tanfolyamot. Ha a kórház nem indít ilyen programot, a védőnők szerveznek hasonló foglalkozásokat a körzetükben. A tanfolyamok többnyire előre összeállított, egymásra épülő program szerint hat-nyolc hetenként indulnak újra, de van olyan is, amelyikbe bármikor be lehet kapcsolódni. A találkozókon védőnő, szülész, szülésznő, gyermekgyógyász, csecsemőgondozó, gyógytornász tart előadást, vagy indít beszélgetést a leendő szülőkkel az intézményben elfogadott szemlélet szerint. Az előadásokon filmeket vetítenek, bemutatják a csecsemőgondozás gyakorlati fogásait, válaszolnak a felmerülő kérdésekre. Nem ritka, hogy meghívnak olyan anyákat is, akik már túl vannak a szülésen, és át tudják adni tapasztalataikat a csoport tagjainak. A felkészítő tanfolyam során szinte mindig megszervezik a szülőszoba-látogatást, hogy a szülők ne érezzék idegennek a helyszínt, ha eljön a nagy pillanat. Egyes intézményekben az ingyenes felkészítés szerves része a kismama- és a gáttorna, később pedig vissza lehet térni kismamaklubba vagy babamasszázs-tanfolyamra. Máshol ezekért a lehetőségekért fizetni kell. A tanfolyamot a többedszer szülőknek sem árt elvégezni, hiszen itt ismerhetik meg a szülésznőket, orvosokat, csecsemőgondozókat, és nem utolsósorban a szülőtársakat, akikkel gyakran életre szóló barátság alakul ki. Néhány intézményben az apás szülés feltétele a tanfolyam közös elvégzése. Bár jobban jár az, aki nem újoncként csöppen a szülőszobába, mégsem tilthatja ki senki, ha nem végzett tanfolyamot. Az anyának ugyanis törvény biztosítja, hogy egy általa választott felnőtt személy (férj, nagymama, barátnő, dúla, vagy bárki más) a vajúdás és a szülés alatt folyamatosan mellette legyen.

 

A huszonnegyedik hét

A huszonnegyedik hét afféle bűvös határ: ha most születne meg, már koraszülöttnek számítana, s lenne esélye az életben maradásra. Ilyen korán születő kisbabáknál azonban igen gyakoriak a maradandó károsodások. A hatodik hónap során folytatódik az idegsejtek keletkezése, érése és összekapcsolódása, de nem halmozódtak még fel a méhen kívüli élethez szükséges zsírtartalékok.Súlya hétszáz gramm.Hét végére a méh eléri a köldök magasságát. Keressük fel időben az orvost, ha sokszor 'keményedik' a pocak, ha hüvelyi vérzés jelentkezik, ha a hüvelyi folyás a megszokottnál bővebb, állaga és színe pedig más, mint korábban. Ugyancsak fertőzésre utaló jel a nemi szervek viszketése, fájdalma, a csípő érzés vizelés közben. A vetélések, koraszülések jelentős részének fertőzés az oka. Az időben megkezdett kezelés megmentheti a baba életét, a felszálló fertőzések ugyanis előbb-utóbb burokrepedéshez és a szülés megindulásához vezetnek.

 

A huszonötödik hét

Ha csuklik a baba, anyukája ütemes kis rángásokra lesz figyelmes. A magzat súlya nyolcszáz gramm.Az ilyenkor gyakori gyomorégést megelőzhetjük, ha egyszerre csak kis adagokat fogyasztunk naponta többször is, hogy elkerüljük a gyomor teljes kiürülését. Segíthet az is, ha elrágcsálunk néhány szem földimogyorót.

 

A huszonhatodik hét

A babának még nincsenek számottevő zsírtartalékai. Ha megszületne, nagyobb esélye lenne az életben maradásra, mert a légzésszabályozása már működne. Súlya kilencszáz gramm.A magzat érzékeli a fény és a sötétség, a nappal és az éjszaka váltakozását is: nem pusztán a szöveteken átderengő fény, hanem édesanyja alvás-ébrenlét ritmusa is befolyásolja viselkedését s annak a mintának a kialakulását, amit születése után követni fog.Rendszerint a 26. héten kerül sor a terhességi diabétesz, azaz cukorbetegség szűrésére. Ilyenkor éhgyomorra tesztreggelit (zsemlét és tejet) fogyaszt a kismama, majd egy óra múlva vérvétel következik. Ha a vércukorérték magasabb, mint 7 millimol/liter, cukorterheléses vizsgálatra (OGTT) lesz szükség. Ez 75 gramm glükózoldat elfogyasztását jelenti éhgyomorra. Terhességi cukorbetegségről akkor beszélünk, ha ez az érték két órával az oldat elfogyasztása után 7,8 millimol/liter felett van.Ugyancsak a hatodik hónapban kerül sor vérvizsgálatra, a vasraktárak telítettségének ellenőrzésére (szérum ferritin), ha ez eddig nem történt volna meg, vagy ha fennáll a vérszegénység gyanúja. Ilyen esetben a szérumvasvizsgálat és a teljes vaskötő kapacitás ismerete tovább árnyalja a képet, mert információt ad a szövetek vasellátottságáról is. A jelenleg elfogadott orvosi álláspont szerint telített vasraktárak esetén is javasolható a napi 30-60 milligramm vasbevitel jól felszívódó, poliszacharid-komplexek formájában. Fontos, hogy betartsuk a felírt vaskészítmény szedési utasítását, hiszen nem mindegy, hogy étkezés előtt vagy közben vesszük be. Ha magnéziumot is kell szedni, ne a vassal együtt vegyük be!

 

A huszonhetedik hét

A magzat súlya már elérheti az egy kilót, a hossza huszonnégy centiméter. Fejének átmérője, az úgynevezett BPD-érték hét centiméter.A terhesség harmadik harmadában átlagosan napi kétezer-ötszáz kalóriára van szüksége a kismamának.

 

A huszonnyolcadik hét

A magzat már ezeregyszázötven grammos. Ez nagyjából a várható születési súly harmada. Teste huszonöt, lábacskái pedig öt és fél centiméter hosszúak. Testének arányai már körülbelül olyanok, amilyenek születéskor is lesznek.Ha a laborvizsgálatok során Rh-összeférhetetlenséget állapítottak meg, gyakran ellenőrzik az ellenanyagszint emelkedését.Beszélgessen magzatával, aki már nem is olyan apró.'Vigyázok rád, kicsim, nagyon szeretlek' - ez a mondat bizalommal és nyugalommal tölti el mindkettőjüket. A babák különösen szeretik a hintázást mamájuk hasában - akár egy andalító, kényelmes séta közben, akár függőágyban, hintaszékben vagy a 'kispapa' ölelő karjaiban ringatózva.Számos kismamánál ezekben a hetekben válik egyre erőteljesebbé a súlygyarapodás. Ügyeljünk az egészséges táplálék-összetételre! Csökkentsük a zsiradékok és a só fogyasztását, nyers gyümölcs és zöldség akár naponta kétszer-háromszor is a tányérra kerülhet. A jó közérzetet és a kiapadhatatlannak tűnő energiát tekintsük olyan ajándéknak, mellyel okosan kell gazdálkodnunk! A túlterheltség hamar érezteti hatását, s ilyenkor jobb, ha azonnal lepihenünk. Kényszerű ágynyugalom idején vigasztalódjunk a fekvés pozitív oldalával: olvasgathatunk kedvünkre, játszhatunk logikai játékokkal, rendezgethetjük a családi fényképeket, és napjában többször is erősíthetjük rejtett izmainkat az intimtornával! A jó hangulat és a kiegyensúlyozottság a magzatra is előnyösen hat.Ha a méhösszehúzódások túlságosan gyakran jelentkeznek, az orvos hüvelyváladék-vizsgálat segítségével győződik meg arról, nem felszálló fertőzés okozza-e a problémát.

 

A huszonkilencedik hét

A magzat már ezerkétszázötven grammos, hossza huszonhat centiméter.Szánjon minél több időt kirándulásra, táncra, sétára, zenés tornára - vagyis örömteli, testmozgással járó kikapcsolódásra. Érezze jól magát, élvezze egyre jobban domborodó pocakját! Figyeljen teste jelzéseire, s ha fáradtnak érzi magát, pihenjen le haladéktalanul! Minden más ráér!

 

A harmincadik hét

A baba súlya ezernégyszázötven gramm, hossza huszonhét centiméter.Tájékozódjék idejében a különböző szülési módozatokról! A kórházi szülésre felkészítő tanfolyamokon erre mindig van lehetőség.A harmincadik hét táján alakul ki a hőszabályozás képessége. Bőrét vastagon borítja a magzatmáz, körmei egészen lenőttek. Lassanként a zsírpárnácskák is megjelennek, bár bőséges tartalékokról még nem beszélhetünk.

 

A harmincegyedik hét

A magzat körmöcskéi már ujjai hegyéig érnek. Súlya ezerhatszáz gramm, hossza huszonnyolc centiméter.Ekkor esedékes a második fogászati ellenőrzés. Ha kezelésre van szükség, nyugodtan be lehet adatni fájdalomcsillapító injekciót, a magzatnak nem árt. Fogröntgen is készülhet, ha a pocakot gondosan letakarják az ólomköpennyel.

 

A harminckettedik hét

A magzat súlya ezernyolcszáz gramm, hossza harminc centiméter. A bőr alatti zsírszövet megvastagodik. EEG-vizsgálattal kimutathatók a magzatnál az álom és ébrenlét ciklusai.A babák többsége a harminckettedik hét végén fejjel lefelé helyezkedik el, de akkor sincs ok aggodalomra, ha még mindig csak 'ücsörög'. A szülésig többször oda-vissza fordulhat, bár egyre kevesebb hely áll rendelkezésre az efféle mutatványokhoz. A kisfiúk heréi már a herezacskóban vannak. Ha most születne meg a baba, nagy valószínűséggel önállóan tudna már lélegezni, s ha semmiféle betegség sem súlyosbítaná helyzetét, lassanként a szopással is ügyesen boldogulna.A harminckettedik héten kerül sor a harmadik ultrahangvizsgálatra. Ekkor ellenőrzik, hogy a magzat megfelelően növekedik-e. Rh-összeférhetetlenség esetén (ha az anya Rh-negatív és az apa pozitív) többször is ellenőrzik a kismama vérének ellenanyagszintjét.

 

A harmincharmadik hét

A magzat már kétkilós. Fejének átmérője nyolc és fél centiméter, feje búbjától a farokcsontjáig harminc és fél centiméter.A magzat a bőr alatt felhalmozódó zsírrétegnek köszönhetően mind jobban hasonlít egy formás újszülötthöz. A nyolcadik hónap elején átlagosan két kilogrammot nyom, s hetente huszonöt dekával gyarapszik. A tüdő lassan eléri az önálló működéshez szükséges érettségi szintet. Igazi párbeszédet is folytathatunk már vele, persze elsősorban a mozdulatok nyelvén. Szívesen hallgat zenét, belesimul a simogató tenyérbe, s ha finoman noszogatni kezdjük, különféle mozgásokkal tudatja aggódó szüleivel, hogy igenis él és virul, csak éppen szundikált egy kicsit. Ha édesapja közel hajol a pocakhoz, és mély, dörmögő hangján nevén szólítja, rendszerint válaszol, s helyezkedik egy kicsit. Éjszakánként többször is felébreszti édesanyját, talán nem volt megelégedve a testhelyzettel, s egy kis változatosságra vágyott.A várandósság során fellazulnak a kötőszövetrostok, ennek következtében a medence és a szeméremcsont közötti ízület is kiszélesedik, növelve a medence átmérőjét a szüléshez. Ez rendszerint nem jár semmiféle fájdalommal vagy kellemetlenséggel. Előfordulhat azonban egyénenként változó mértékű fájdalom a szeméremcsont tájékán, különösen séta, terpesztés, lábemelés vagy fekvő helyzetben történő mozgás közben. A fájdalom átterjedhet a hátra, a keresztcsontra, az ágyékra és a comb belső részére is. Segítséget jelenthet ilyenkor az orvos által javasolt haskötő. Az akupunktúra és a masszázs is hatékonyan enyhítheti a fájdalmat. Pihenjünk minél többet. Próbáljunk ülve öltözni, és kerüljük a lépcsőzést, a guggolást és a lábterpesztést. Sokat segít, ha fiziológiás labdán üldögélünk a kemény szék helyett.A meleg fürdők, és a hát- vagy gyorsúszás enyhítheti fájdalmunkat, a mellúszástól viszont óvakodjunk. A könnyű mozgás csodát tesz: megelőzi az ödéma kialakulását, csökkenti a vérnyomást, nem beszélve arról, hogy az úszás kellemesen masszírozza a bőrt és a kötőszöveteket.Viseljünk lapos sarkú, párnázott talpú cipőt. Alváskor tegyünk valami puhát a csípőnk alá és párnát támasztéknak a felső láb alá, ha az oldalunkon fekszünk.Szülés előtt beszéljük meg a szóba jöhető alternatív szülési lehetőségeket orvosunkkal. Ilyen panasz esetén nem célszerű hanyatt fekve, felhúzott és szétterpesztett lábakkal vagy guggolva szülni. Jó lehet viszont az oldalt fekvő és a négykézlábas testhelyzet. Látogasson el a választott kórházba, nézze meg, milyen a szülőszoba. Csomagolja össze,amit majd magával visz a kórházba!A kezdetben nagyjából hétcentis méh a nyolcadik hónapban kis híján eléri a szegycsontot. A magzat feje ilyenkor még nem csúszik be a csontos kismedencébe. A méh nyomhatja a rekeszizmot, a szívet és a tüdőt, ezért sok anya légszomjról, fáradékonyságról panaszkodik. A méh a hasi szervekre is ránehezedhet, jellemző a jobb bordaív alatti, illetve a deréktáji fájdalom is. Egyre gyakoribb a vizelési inger. A mellek érzékenysége fokozódhat. A köldök ilyenkorra többnyire elsimul. Nem ritka, hogy a feszülő hasfal bőre viszket, mert apró, felszín alatti sérülések keletkeznek rajta. Ez nem bőrbetegség, kezelést nem igényel, de a panaszokat enyhíteni lehet glicerintartalmú testápoló használatával. A nyolcadik hónap kellemetlenségeinek nagy része hamarosan enyhül, hiszen a baba feje a szülés előtti hetekben leszáll a kismedencébe.Ha az ultrahangeredmények alapján felmerül a gyanú, hogy a magzat nem fejődik megfelelően, vagy a lepény idő előtt elöregedett, áramlásvizsgálatot (flowmetria) végeznek. Ennek során arról bizonyosodnak meg, hogy megfelelő-e a lepényi és a magzati keringés. Ha problémák merülnek fel, gyakoribb ellenőrzésre van szükség. Az egyik lehetséges módszer a magzati szívhang vizsgálatára alkalmas kardiotokográf (CTG) használata. A műszer érzékelőjét az anya hasára helyezik, s azt figyelik, hogyan változik a szívhangok száma a magzatmozgások, illetve méhösszehúzódások hatására. Ez a nonstressz teszt (NST), amikor semmilyen külső terheléssel sem befolyásolják az eredményt, az anya nyugalmi állapotban van.

 

A harmincnegyedik hét

A baba súlya már kétezer-kétszázötven gramm, hossza harmincegy és fél centiméter.Az utolsó hónapban sor kerülhet az úgynevezett BSH-szűrésre, mely egy B-csoportú sztreptokokkusz baktérium kimutatására szolgál a hüvelyváladékból, esetleg vizeletből. A várandós nők tizenöt-húsz százaléka tünetmentes hordozó. Általában nem veszélyezteti a kismama egészségét, ezért kezelést sem igényelne. Mivel azonban a baktérium átjuthat a magzatba, illetve születés közben megfertőzheti, és súlyos lefolyású megbetegedést okozhat, célszerű elvégezni a tesztet. A baktériumot hordozó anyák kisbabáinak egy-két százaléka fertőződik, s a fertőzöttek öt százalékánál halálos kimenetelű a betegség. Ha a teszt pozitív, antibiotikum-kezelést kap az anya, amellyel jó eséllyel megelőzhető a baba fertőződése. A BSH-leleten azt is feltüntetik, ha a kismamánál hüvelyi gombás fertőzés mutatható ki. Ha nem kerülne sor ilyen szűrésre, gombás fertőzés kimutatása céljából érdemes hüvelykenet-vizsgálatot végeztetni.

 

A harmincötödik hét

A pocaklakó már nem is olyan pici, súlya kétezer-ötszázötven gramm, hossza pedig harminckét centiméter.Minden fontos telefonszám kéznél van? Eldöntötték már, kire bízzák a nagyobbik gyereket, ha szülni mennek? Kipróbálták már, mennyi idő alatt érnek be a kórházba?

 

A harminchatodik hét

A magzat súlya kétezer-hétszázötven gramm, hossza harminchárom centiméter. A BPD kilenc centiméter. A legtöbb kisbaba fejét már félcentis haj borítja.A szülési szabadság kezdete. Nem kötelező a szülés előtt igénybe venni. Gyűjtse össze idejében az ügyintézésekhez szükséges okmányokat! Az egyszeri anyasági segély kiutalásának feltétele, hogy a kismama összesen négy alkalommal megjelenjen a várandósgondozáson. A gyessel, gyeddel kapcsolatos ügyintézést a területi Államháztartási Hivatalban kezdhetjük meg. Bővebb információért a Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium ügyfélszolgálatához fordulhatunk. Tel.: 475-5860, www.eszcsm.hu

 

A harminchetedik hét

A baba súlya kétezer-kilencszázötven gramm, hossza harmincnégy centiméter. A testét borító piheszôrök lassanként eltűnnek, legtovább a karján, hátán és a fülcimpáján maradnak meg.Hetente NST-vizsgálatot végeznek, ultrahanggal megállapítják, megfelelôen növekszik-e a baba, s hogyan helyezkedik el. Speciális ultrahang-készülékkel végzett flowmetriás vizsgálatra csak olyan esetekben kerül sor, ha bizonyos jelek arra utalnak, hogy a magzat keringésével problémák vannak.A várandósság utolsó hónapjában a kismamák lelassulnak, pocakjuk lépten-nyomon akadályt jelent számukra. Ebben az időszakban mindenkinek ajánlatos megkeresnie azokat a pózokat, amelyekben a legkényelmesebben tudja ellátni a mindennapi házimunkát. A legfontosabb, hogy kíméljük gerincünket, megelőzzük a kellemetlen hátfájást, és hogy mindent, amit szeretnénk, nevetve tudjunk elvégezni. Ügyeljünk arra, hogy a has ne legyen beszorítva, lehet, hogy széttett lábakkal most kényelmesebben tudunk ülni. Nadrágban ezt is bátran megtehetjük. Figyeljünk a test jelzéseire! Fáradtság, álmosság esetén nem szégyen napközben is ledőlni egy félórára. Ha a has megkeményedik, fájdalom jelentkezik a combok belső oldalán vagy a keresztcsont tájékán, ajánlatos lassítani a tempón. A komolyabb cipekedést hagyjuk a kispapára, a könnyebb bevásárlószatyrokat egyenletesen osszuk el a két oldalra, így kíméljük a karokat és hátunkat az egyoldalú terheléstől. Pocakkal soha ne hajoljunk előre, mert könnyen elszédülhetünk, elveszíthetjük egyensúlyunkat. A hajmosás is kényelmesebb, ha leülünk a mosdó elé. A házimunkát, ha lehet, ülve végezzük. Sokkal kényelmesebb terpeszben, így a hasnak is több hely jut.Csak azt hallja meg, amit akar!

Tartsa magát távol olyan emberektől, akik szülési komplikációkról és embertelen kínokról mesélnek. Nekik talán jót tesz, ha kibeszélik magukat, de a nagy esemény előtt álló kismamának nem! Sokkal több az olyan nő, aki a szülést élete legszebb élményeként őrzi emlékezetében.Az utolsó időszakot a legtöbb kismama türelmetlenül viseli. A hatalmas pocak sok kényelmetlenséget okoz, s mivel már szűk a hely odabent, a pici némelyik mozdulata kifejezetten kellemetlen lehet. A méhnyak és a méhszáj felpuhul. Olykor megtévesztően erősek és rendszeresek lehetnek a jósló fájások, amelyek még a sokadszor szülőket is képesek becsapni. Ha pihenés, meleg fürdő hatására sem múlnak, sőt egyre erőteljesebbé válnak, ideje felvenni a kapcsolatot a szülésznővel. Addig viszont használjuk ki az alkalmat, s aludjunk, pihenjünk minél többet, hogy kipihenten, bőséges erőtartalékokkal indulhassunk szülni.Kérdezzük meg az orvostól, hányadik héttől tartja indokoltnak a rendszeres magzatiszívhang-vizsgálatot és a fájáserősség mérését, az NST-t.Megindult szülésnél a kórházi felvételkor NST-vizsgálatra kerül sor, kézi vizsgálattal győződnek meg arról, mennyire nyílt ki a méhszáj, felpuhult és megrövidült-e a méhnyak. Sok helyütt amnioszkópiás vizsgálattal a magzatvíz színét is megtekintik, ha nem repedt meg a burok. Mint minden vizsgálatot, ezt is megtagadhatja a kismama.

 

A harmincnyolcadik hét

A baba súlya háromezer-egyszáz gramm, hossza harmincöt centiméter. A köldökzsinór nagyjából félméteres. A betöltött harminchetedik héttől kezdve már bármikor sor kerülhet az érett kisbaba születésére. A körmöcskék túlnőnek az ujjbegyen. A kislányok nemi szervénél a nagyajkak eltakarják a kisajkakat.Legyen kéznél a várandós anyák gondozási könyve, és az összes korábbi zárójelentés, azok is, amelyek a terhességnél korábbi időszakból származnak! A gyermek anyakönyvezéséhez a személyi igazolványon kívül egy hónapnál nem régebbi házassági anyakönyvi kivonat is szükséges. Aki nem él házasságban az apával, vigyen magával apaságot elismerő hivatalos nyilatkozatot.

 

A harminckilencedik hét

A babák ezen a héten átlagosan háromezer-kétszázötven grammal születnek.Élvezzék az édes kettest, amíg még lehet! Szülés után hónapokig nehézségekbe ütköznek az esti programok, mindenhova csak a baba kíséretében mehetnek.

A negyvenedik hét


Célba értünk!Az átlagos születési súly érett, időre születő babák esetében háromezer-négyszáz gramm, teljes testhosszuk ötven centiméter.A babák tíz százaléka akár a 42. hétig is képes várni a születéssel, bár ezt kevés kórházban engedik meg, s ha a vizsgálati eredmények már nem kedvezőek, megindítják a szülést.Amíg minden rendben van a babával, aggodalomra, türelmetlenségre semmi ok. Túlhordás esetén gyakran ellenőrzik, hogy jó-e még a magzat ellátottsága.

A negyvenegyedik- negyvenkettedik hét


A baba súlya már nem nő tovább, sőt, csökkenés is előfordul.A szülés számított napja után már túlhordásról beszélünk. Mivel a kockázatok napról napra nagyobbak, igen sok kórházban a szülés megindítása mellett döntenek. Addig is naponta szükségesnek tartanak különféle vizsgálatokat, így rendszerint befektetik a kismamát a kórházba.

medimix.hu Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!