A legnagyobb gond a türelmetlenség!



A szobatisztaság kialakulása komoly lépés a kisgyermek fejlődésében. Ez az első elhatározás, amelynek során kényelmetlenséget vállal annak érdekében, hogy a felnőttek rendjébe beilleszkedjen.

A gyermekek között nagy az egyéni eltérés. Van, aki egyik napról a másikra szobatiszta lesz, másoknál ez hónapokon át tartó keserves kínlódás.
Akkor van gond, ha az anyuka, apuka, vagy nagyon sokszor a nagymama türelmetlen. Gyakori hibás módszer, hogy addig nem veszi fel a kicsit a felnőtt a biliről, amíg el nem végzi a dolgát. Percenként felkapkodja, megnézi van-e már benne valami, majd visszaülteti. Ezt nem érti a gyermek, de érzékeli a türelmetlenséget. Az ilyen szülői magatartás a gyermekből ellenérzést, dacot válthat ki, és nemhogy igyekezne belepisilni vagy kakilni a bilibe, inkább visszatartja a szükségletét.
Szakemberek szerint a  hosszú ideig ültetés komoly veszélyeket rejthet. Olyan feltételes reflex alakulhat ki a gyerekeknél, hogy csak huzamos üldögélés után tudja szükségletét elvégezni. Helytelen az is, ha arra szoktatjuk a kicsit, hogy játsszon bilizés közben.  Az arra hajlamos gyermeknél végbél-előreesést okozhat a tartós bilin ülés.

A gyermek fejlődését megzavarja, ha akarata ellenére, a fejlettségénél hamarabb a felnőttek kényszerítésére lesz szobatiszta. Súlyos, hosszan tartó pszichoszomatikus károsodás lehet a következménye. Vizelési, székelési nehézségek, rendellenességek alakulnak ki. Nem múló félelem, szorongás jelentkezik. A dadogás, éjszakai felsírás, nyugtalanság, ideges tünetek, a gyermek agresszivitása mind a felnőtt erőszakos magatartásának következménye.

 

 

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!