A számítógép rabul ejti gyermeket...Sok szülő tart attól, hogy a számítógép rabul ejti már kisgyermekként a lányát, s idővel nem tud majd elszakadni a virtuális valóságtól. Tény, hogy manapság, amikor már majdnem annyi család háztartásában van számítógép, mint tévé, a kisgyerekeket egyik-másik játékprogram annyira lenyűgözheti, hogy később egyre nehezebb lesz őket elszakítani a virtuális valóságtól.
A szülők dolga sem egyszerű: a számítógép elé ültetni a gyereket nem egy túl időrabló feladat, de más jellegű elfoglaltságot találni a számára viszont sokszor szabadidő, esetleg anyagi lehetőségek híján nem mindig sikerül.


Demagóg elképzelés viszont azt hinni, hogy a számítógép gyermekkorban kizárólag rossz hatással lehet a csemetére, hiszen ha játékosan is, de ebben az időszakban sajátíthatják el a kisfiúk és a kislányok az alapvető kezelési ismereteket, amelyek későbbi életükben meghatározóak is lehetnek.Az viszont azonban nem képezi vita tárgyát, hogy a kisgyerekeket ki kell mozdítani a gép, illetve a tévé elől, s más jellegű programokat találni nekik. Abban is mindenki egyetért, hogy a legjobb, ha ezek a tevékenységek a szabad levegőn, sok mozgással járnak, de ehhez sok körülménynek kell együttállnia. Megfelelő időjárás és környezet szükséges, ami nem mindig alakul optimálisan.
De ha
Ha azonban Ha viszont a gyerekek nem tudnak a szabadban szaladgálni, akkor talán ideje a magunk gyerekkorát felidéznünk és visszagondolnunk arra, hogy mi mivel játszottunk. Főleg a kislányokra jellemző, hogy már játszva készülnek felnőtt életükre. Gombokból és cérnából főzni egy elképzelt konyhában, órákig keresni a megfelelő friuzát az elképzelt esti bálra a tükör előtt, gondoskodni a plüss kutyáról... vagy a babázás kiment volna a divatból?

Aligha. Örömteli, hogy a számítógépekkel áthálózott világunkban ezek a szituációs játékok is megmaradtak, sőt. Vannak olyan játékgyártó cégek, akik pont ebben látnak üzleti lehetőséget. Fröccsöntött műanyag babát és dinoszauruszokat sok multi készít. Igényes fajátékokat, klasszikusabb kialakítású szituációs kellékeket jóval kevesebben. Pedig felnőtt fejjel is élményszámba megy például egy KidKraft fából készült babaház, vagy űrhajó.

Az amerikai cég 40 éve foglalkozik fajátékok gyártásával, egyebek mellett kisméretű nagyméretű konyhabútorokat, kellékeket és terepasztalt is készítenek. A Kidkraft játékai ma már a hazai szülők számára is elérhetők, hiszen már létezik olyan online áruház, ahol ezek az egyedi termékek megrendelhetők. A fenti példák egy részét egy ügyesen barkácsoló apuka is meg tudja valósítani, ha van elég ideje és türelme. Sőt, egy megvásárolt fajátékhoz akár apa és fia együtt tudnak kiegészítőket fabrikálni egy lánytestvér számára.

Nem hagyhatjuk ki a számítógépes játékok alternatívái közül az építőjátékokat sem, kisfiúk esetén pedig máig nagy népszerűségnek örvendenek a modellautók. Több gyermekkel rendelkező családoknál közszeretet övezhet néhány kedvelt társasjátékot is. Ezek a termékek általában egy-egy hypermarketben is megvásárolhatóak, a nagyobb, komolyabb KidKraft termékek viszont egyelőre csak az interneten rendelhetőek meg. Akárhogyan is döntünk, mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy a gyermekek elsősorban nem a számítógépes játékokból fogják megtanulni azokat a viselkedési normákat, amelyek később meghatározzák az életüket. Erre maguknak kell rájönniük, utánozván szüleiket és más ismerős felnőtteket.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!