anya_fiaA gyereknevelés területén a szülők tíz jellemző hibát követnek el - állapította meg nemrég egy ismert New York-i gyermekpszichológus. Hogyan kerülhetjük el ezeket a csapdákat?
1. Ne legyen bűntudatunk gyerekeinkkel szemben! Ne érezzük magunkat bűnösnek amiatt, hogy munkába járunk, és nem töltünk 24 órát a közvetlen közelükben. A tapasztalatok szerint az óvodába, iskolába járó gyerekek jobban beilleszkednek a társadalomba, mint az otthon dédelgetett kicsik.

2. Ne azzal mutassuk ki az érzelmeinket, hogy mindenféle fölösleges dolgot vásárolunk a gyerekeknek! A kis jutalmakhoz fűződjenek konkrét teljesítmények.

3. Ne akarjunk százszázalékos szülők lenni! Senki nem tud mindent tökéletesen végrehajtani. Ne hajszoljuk tehát túl magunkat. Inkább várjuk el, hogy a gyerekek is megfelelően teljesítsék a maguk napi feladatát.

4. Ne engedjük, hogy a gyerekek naponta 6-8 órát tévézzenek, és igyekezzünk ellenőrizni a nézett filmek tartalmát.

5. Vacsora közben ne nézzünk tévét! Az esti étkezés legyen kellemes, családi esemény, amikor mindenki elmeséli a napi élményeit.

6. Ne veszekedjünk a gyerekek előtt! Igyekezzünk a vitákat egymás között elintézni. Ne használhassa ki a gyerek, hogy a szülők nem egyformán ítélnek meg bizonyos dolgokat.

7. Ne a gyereken vezessük le a feszültséget! Próbáljunk meg többet pihenni, relaxálni vagy sétálni. Menjünk el néha a gyerekek nélkül színházba vagy moziba.

8. Legyünk egységesek a gyereknevelés kérdéseiben! A fontos dolgokat lehetőleg már a gyerekek születése előtt tisztázzuk.

9. Ragaszkodjunk az elképzeléseinkhez és elveinkhez! Ne hágjuk át a saját magunk által felállított szabályokat.

10. Szeressük egyformán a gyerekeket! Ne hasonlítgassuk őket össze egymással. Ne kényeztessük el az egyiket a másik rovására.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!