Milyen fajta gyümölcsöt válasszunk?


Minél több félét, szabadföldit és hazait. (Magam akkor döbbentem rá, hogy Magyarországon milyen kiváló gyümölcsök teremnek, amikor a Spanyolországban jártam. Az ottani gyümölcs édesebb volt, de aromában, illatban, finom savakban nyomába sem ért a mienknek.) A trópusi országokból érkezett tételekkel amúgy is aggályosak szermaradvány tartalom szempontjából, ráadásul éretlenül szedik le őket, hogy kibírják a szállítást. Nyilván a hosszú út sem javít a minőségen, vagyis semmiképpen nem tekinthetők teljes értékűnek.

Kincsek a piacról?


A gyümölcsöket régen tetszetősen csomagolt víznek tekintették. A vitaminok élettani szerepének megismerésével javult a megítélésük, de ez még nem minden! Mára már több vizsgálat is azt támasztja alá, hogy a szintetikus vitamin készítmények közel sem olyan hatásosak, mint a gyümölcsök. A gyümölcsökben ugyanis számos másodlagos növényi anyag is van: rákellenes, gyulladás gátló, immunserkentő, sejtvédő anyagok, ezek a vitaminokkal együtt fejtik ki hatásukat. (A folyamatokat még nem is sikerült teljes összetettségükben megismerni. Abban azonban biztosak lehetünk abban, hogy a gyümölcsök „tudnak' valamit, amit a táplálék kiegészítők nem!)

Miért válasszam a bio minőséget?


A biogyümölcsöket felszívódó növényvédőszerek nélkül termesztik. Ásványi anyagokban, nyomelemekben gazdagabbak, mivel a földből kivett tápanyagokat nem műtrágyával pótolják vissza. Kevesebb nitrátot tartalmaznak, beltartalmilag értékesebbek. A biogyümölcsök termesztése környezetkímélő módon folyik, ezért bioélelmiszer vásárlásával - főként ha az nem messze földről érkezik - Ön is hozzájárulhat környezetünk védelméhez.

Vigyen valódi ízeket az életébe, vásároljon biogyümölcsöt a hazai ökogazdáktól. Bővebb informácóért kérjük, forduljon a Magyar Biokultúra Szövetséghez. Elérhetőségünk:

1061 Budapest, Anker köz 2-4.

www.biokultura.org

biokultura@biokultura.org

tel.: 1/214 7005, 1/214 7006 Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!