Igen, de honnan fogom tudni, hogy mikor induljak?


Nincs egyértelmű válasz, ami mindenkire ráillene. Mégis, az itt felsorolt korai tünetek a segítségünkre lehetnek abban, hogy felismerjük, ha eljött az idő.

1. Megfelelő erősségű méhösszehúzódás -  Számtalan szüléstörténet bizonyítja, hogy nem is olyan egyszerű eldönteni, mi minősül megfelelő erősségűnek. A jóslófájások rendszerint rövidek, nem fájdalmasak, a kismama csupán a méh keményedését észleli. A valódi méhösszehúzódások 30-60 másodpercig tartanak, igen erőteljesek és rendszeresen ismétlődnek. Érdemes kórházba indulni, ha 10 percenként jelentkeznek a fájások, először szülő kismamák esetében 5 percenkénti fájásoknál.

2. Méhnyakat elzáró nyákdugó távozása - Amikor a méhszáj tágulni kezd ilyenkor a nyákdugó kevés véres-kocsonyás váladék formájában kilökődik. Ez nem azonos azzal, mikor a magzatvíz elfolyik, ilyenkor a baba még a magzatburok biztonságában van. Bár ez egy korai jele a szülés megindulásának, még több nap is hátra lehet a szülésig!

3. Magzatvíz elfolyása - Ha elment a magzatvíz, azonnal indulni kell a kórházba, mert a babát már nem védi a magzatburok a fertőzésektől. Elfolyhat a magzatvíz erős sugárban (mintha pisilne), vagy csordogálhat cseppenként. A szülés ezután általában 12 órán belül megindul, vagy meg kell indítani.

A kórházban a kézi vizsgálat és a felvételkor készített CTG, vagyis a műszeres fájás és magzati szívhangfigyelés egyértelműen tisztázza, hogy megindult-e a szülés.Az orvos kézi vizsgálattal állapítja meg, hogy hány centiméternyi, illetve hány ujjnyi a tágulat. Az egyujjnyi méhszáj nem jelenti törvényszerűen a szülés kezdetét. Már sok-sok héttel a szülés valódi időpontja előtt kinyílhat ennyire a külső méhszáj anélkül, hogy a méhnyak megrövidülne. Ebben az esetben, egyéb jelek hiányában még biztosan nincs szó a szülés megindulásáról.Ha a méhszáj már valamennyire nyitott és a burok ép, sok kórházban rutinszerűen amnioszkópiás vizsgálatra kerül sor, melynek során a magzatvíz színét tekintik meg egy speciális műszer segítségével. A vizsgálati leletből kiderül, hogy a magzat átesett-e átmeneti oxigénhiányos állapoton, ilyenkor ugyanis magzatszurkot ürít, mely zöldesre festi a magzatvizet.

Figyelmébe ajánljuk a várandóssággal és szüléssel kapcsolatos más írásainkat is. ITT elérheti. Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!