orrfujas1A nátha a gyermekkorban leggyakrabban előforduló betegség


Az esetek 70%-ban vírusok, 30%-ban baktériumok okozzák. Egy egészséges gyermek átlagosan évi 6 alkalommal náthás. Közösségbe kerülı, bölcsıdét vagy óvodát kezdı gyermekeknél az első évben ez a szám hirtelen 12-14-re nő, ami teljesen természetes jelenség. Az orr nyálkahártya feladata a levegővel a légutakba jutó vírusok, baktériumok és egyéb szennyezıdések kiszőrése, a hideg levegő felmelegítése illetve a meleg levegő hőtése. Egészséges emberben, a nedves, csillószőrrel fedett orrnyálkahártyán megtapadó kórokozót, az állandó ritmusos mozgású csillószőrök a garat felé távolítják a szervezetből. Minél fiatalabb a gyermek, annál rosszabbul viseli a náthát. A csecsemők csak az orrukon lélegeznek. Náluk a gátolt orrlégzés szoptatási és alvási képtelenséget is okozhat. Amikor az orrból vízszerő váladék kezd csöpögni, vagy eldugul, akkor ez annak a jele, hogy az öntisztulás nem volt teljesen sikeres. Ilyenkor fontos az orrváladék folyamatos eltávolítása, és a nyálkahártya duzzanat megszüntetése, hogy megakadályozzuk a kórokozók továbbterjedését, és ezzel meggátoljuk a közelben lévő szervek, a torok, arcüreg, középfül, légcső, tüdő szövődményes megbetegedését.

Mikor szívjuk le a gyerek orrát?

 

 


  • ha dugult az orr

  • ha láthatóan váladékozik

  • ha hallhatóan szörcsög.


  •  


Hogyan távolítsuk el az orrváladékot?

A gyermeket a hátára fektetjük. Még jobb, ha a fej hátralógatott helyzetben van. Az egyik oldali orrlyukba steril izotóniás sóoldatot csepegtetünk, és ezt a másik oldali orr félből kiszívjuk. A mozdulatsort mindkét oldalon elvégezzük.

Mit és hogyan használjunk az orr leszívására?

A bespriccelt izotóniás sóoldat (pl. Nasivin NaCl) leszívható a kereskedelmi forgalomban erre a célra kapható legegyszerőbb, körte alakú gumiballonnal, amit összenyomott állapotban kell műanyag csatlakozójával az orrlyukba helyezni, majd felengedni. Ismertek elemmel működő és porszívóhoz csatlakoztatható műanyag orrszívók, amik ugyan zajosak, de segítségükkel hatékonyan eltávolítható az orrváladék.

Milyen gyakran szívjuk le az orrot?

Náthás csecsemőknél minden szoptatás előtt. Nagyobb gyermekeknél reggel ébredés után és este lefekvés előtt, de természetesen szükség esetén nap közben többször is megtehető.

Miért fontos már a tünetek megjelenésekor, vagyis idejében átöblíteni és leszívni az orrot?

A megfelelően végzett orrátöblítés és leszívás nem okozhat kárt, még akkor sem, ha óránként megismételjük. Viszont megelőzhetjük vele, hogy az orrban pangó fertőzött váladék a garat falán lecsorogva az orrmandula a torokmandula vagy a fülkürtön keresztül a középfül gyulladását idézze elő, hogy a kórokozók a légutakban előre haladva légcsőhurutot majd tüdőgyulladást hozzanak létre, vagy a lenyelt váladék hasfájást, gyomorhurutot okozzon. Az idejében elvégzett orrátöblítésekkel eltávolítható a gennyes váladék az orrüregből, ezzel megelőzhető a láz kialakulása és az antibiotikum szedésétől is megkímélhetjük a gyermeket.

Használjunk-e orrcseppet?

Ha csak folyik az orr, akkor ne. Inkább a gyakrabban, akár a napi ötször elvégzett orrátöblítéssel szüntessük meg a tüneteket, mert ennek nincs káros következménye. Amennyiben az orrdugulás a vezető tünet, akkor az orrátöblítés után legfeljebb 4-5 napig a nyálkahártya duzzanatot csökkentő orrcsepp használata ajánlott. Ügyelni kell azonban arra, hogy a gyermek korának megfelelő koncentrációjú oldatot használjuk. (Az elsőként javasolt orrcsepp csecsemőknek a 0,01%-os, kisgyermekeknek a 0,025% Nasivin orrcsepp vagy Nasivin Sanft orrspray, amelyek recept nélkül kaphatók a patikákban.)

 

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!