moshato_pelenkaA ma kapható textilpelenkák már csak funkciójukban hasonlítanak azokra, amelyeket még mi viseltünk. Miért jók, milyen előnyük-hátrányuk van, melyik típust is vegyem? Tényleg környezetbarát? Kicsit mélyedjünk el a részletekben!

A textil pelenkák előnye és hátránya


Az eldobhatós pelenkából egy baba a szobatisztaság eléréséig 1 tonna hulladékot termel! Ez a szám talán már önmagában is riasztó, de ha hozzátesszük azt, hogy a szeméttelepen a pelenkák legalább egy évszázadig megmaradnak, még rosszabb a helyzet. Ezzel szemben a mosható pelenkák nagyobb vízigénye áll.Az összehasonlítás egy komplex, sok tényezős probléma. Mindezekről Gadár Lászlót, a Pannon Egyetem Környezetmérnöki Intézetének doktoranduszát kérdeztük, aki egy a pelenkák életciklus elemzésen alapuló összehasonlító vizsgálatában vett részt.„Több pelenkahulladék kezelési mód létezik, ezek mindegyikét megvizsgáltuk. A vizsgálatok életciklus elemzésen alapultak, amely figyelembe veszi a termék előállításához szükséges alapanyagok kitermelésének, a termék használatának, és hulladékká válásának, valamint a hulladék kezelésének környezeti hatásait, és ún. ökopontokkal ad összehasonlítható értékelést.Jelenleg a piacon mosható, eldobható és komposztálható pelenka vásárolható, bár ez utóbbi Magyarországon nagyon nehezen hozzáférhető. A vizsgálat eredménye nem hozott ki egyértelmű győztest, mivel az az adott pelenka tényleges életciklusától függ. A vizsgálatok azt mutatták, hogy a mosható pelenka például akkor környezetbarát, ha a mosás során környezetbarát mosószert (ecetet, mosószódát, mosódiót) alkalmaznak.Az eldobható pelenka használata (piaci részesedése 95%) akkor környezetbarát, ha szelektíven összegyűjtésre kerül, és egy arra szakosodott kezelő műben mossák, műanyagra, textilre, nedvszívó cellulózra frakcionálják, és a frakcionált anyagokból újrahasznosítással új terméket állítanak elő.A komposztálható pelenka is lehet környezetbarát, de emez a fertőzőveszélyessége miatt igényel speciális körülményeket, ami a háztartásokban nem megoldható, ezért csak szelektív gyűjtés után lehetséges.”Mindezek alapján a hazai viszonyokat figyelembe véve (jelenleg hazánkban nincsen a pelenkákra vonatkozóan sem szelektív gyűjtés, sem feldolgozó mű) marad a mosható pelenka mint a környezetünket legkevésbé szennyező alternatíva.További előnyük a mosható pelenkáknak, hogy olcsók. Az első készletre ugyan egyszerre kell beruháznunk, és akkor egy kicsit drágának tűnhet - hiszen egy csomag eldobhatós pelenka árának többszörösét fizetjük ki – de ha utánaszámolunk 8 – 10 hónap után már megtérül a befektetés, a második gyereknél pedig már ingyen van a két három gyereket is gond nélkül kiszolgáló pelenka szett. Az is tapasztalati tény, hogy a textilpelenkás babák előbb szoknak bilire, mint az eldobhatósba csomagolt társaik. A babák bőrének is jót tesz a mosható textilpelenka, hiszen popsijuk szellőzik benne és nem fülled be.A többször használható pelusok legnagyobb hátránya a munkaigényes, kényelmetlenségekkel járó használat: bonyolultabb pelenkázás, mosás, öblítés, teregetés.

Milyen típusú mosható pelenkát vegyünk?


Az All in One pelenkák kinézetre olyanok, mint a boltokban kapható eldobhatós pelusok. Ez esetben egy víztaszító nadrágba van belevarrva a nedvszívó réteg. Előnye, hogy könnyen cserélhető a babán. Ezeket a pelenkákat hívják „apukás” pelenkáknak is, hiszen az is könnyen elboldogul a pelenkacserével, aki nem igazán ért hozzá. Hátránya, hogy a vastag rétegek miatt kicsit nehezebben szárad, de még így is az este kimostt pelenkák reggelre nagyjából szárazak, meleg időben, kint még gyorsabban száradnak.

MonaWrap és Monapel Praktika


A nedvszívó belsők többféle nagyságra állíthatók a belevarrt patentokkal, így minden korú babának megfelelnek. Kaphatunk hozzájuk különféle pelenkabetéteket, ha plusz nedvszívásra van szükség, például éjszakára. Az eldobható papírbetétek itt is praktikusak! Használatukkal a szilárd termék egy mozdulattal dobható ki a wc-be. A pelenkavédőt, vagy vízzáró külsőt (régi nevén: gumibugyit) több méretben kell venni hozzá.A három - négy réteget nekünk kell összeállítani, de ez egy kis gyakorlással könnyen elsajátítható és nem vesz több időt igénybe, mint az AIO pelenkázás.

Miből mennyit?


Alapfelszereltséghez 14 - 25 pelenkát 2 - 4 pelenkavédőt, valamint egy csomag eldobható pelenkabetétet szoktak ajánlani napi hat pelenkázással és kétnaponkénti mosással számolva. Az AIO pelenkákból sem kell több, elég 14-18 db. Ehhez jönnek a betétpelenkák. Ezeket nem kell azonnal megvenni, mert az újszülött még nem pisil annyit, hogy kelljen a plusz nedvszívó réteg. Elég két-három hónap múlva beruházni rá. Valamint ahogy a baba nő, mindig egy számmal nagyobb pelenkavédőt kell vásárolni, hiszen a kisebb méreteket kinövi.Amikor pedig már elég nagy ahhoz, hogy egyedül kezelje a kisebb-nagyobb dolgait, mosható leszoktató pelenkát adhatunk rá, amely bugyiszerűen kezelhető és kivédhetjük vele a baleseteket.Mindehhez érdemes beüzemelnünk kettő nagyobb fedeles vödröt (pisis-kakis), amelyben a mosásig a használt pelenkákat ecetes, vagy teafa olajos vízben tároljuk.

Miből van a „papír”pelenka?


A papír pelenka akárcsak a „papír” dobozos üdítő többrétegű anyag. Tulajdonképpen a régi pelenkák alapján épül fel, csak itt minden egyben van. A rétegek kívülrõl befelé haladva: polipropilén gumibugyi, papír színes mintával, cellulózőrlemény (duzzadó zselével: nátrium-poliakrilát), ez az, ami a vizet szívja be, papír, nedvességzáró polietilén fólia, vagy más, selyemtapintású műanyag, ami megakadályozza a visszaszivárgást és kényelmes érzetet kelt a bőrön. Ezen kívül ragasztó és gumi.A műanyag köztudottan nehezen bomlik le, a lebomlás idejét mostanában úgy 100 évre becsülik. A cellulóz gyártása során nagyon sok vizet használnak el, ráadásul ezt is klórral fehérítik. A fehérítés során dioxin is keletkezik, ami az emberiség által előállított legveszedelmesebb mérgek egyike.

Hegyi Judit és Zelenák Adrián


http://www.zoldbolt.hu/

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!