Prenatális időszak:
A terhesség időszakában növekszik a hajlam az ínygyulladásra, ezért a várandós anyukáknak ajánlott, ha a fogmosáshoz rendszeresen gyulladásgátló hatású fogkrémet használnak.Célszerű, ha a leendő édesanyák már terhességük kezdeti időszakában meglátogatják fogorvosukat.A gyermekek fogai az állcsontokban már a terhesség időszakában kialakulnak és kifejlődnek.



Az édesanya megfelelő szájápolása a terhesség időszakában biztosítja, hogy az anya és gyermek fogai is egészségesek és ellenállók legyenek.

A gyermek kora 0-2 év:

Mielőtt megjelennének a gyermek első tejfogai, a szájüregét gézzel, vagy kis darab kendővel tisztítsaAz első tejfogak kibujása után, de legkésőbb 12 hónapos korban menjenek el gyermekfogorvoshozA szülők a gyermek fogait naponta legalább kétszer mossák meg, reggeli után és az esti elalvás előttHasználjon a gyermekek részére kialakított, lágyszálú, fluoridot tartalmazó fogkrémmel megkent fogkefét

Emlékezzen arra, hogy a rózsaszín íny, a fehér fogak, a nem létező fájdalomgócok az egészséges száj jelei6-12 hónapos korban kezdenek előbújni az első középső tejfogak 13-24 hónapos korban kezdenek kibújni a rágófogak.

A gyermek kora 2-5 év:

Az iskolakezdés előtti időszakban tanítsa meg gyermekét, hogyan kell helyesen tartani és a szájüregben mozgatni a fogkefét

Naponta legalább kétszer tisztítsanak fogat, reggeli után és az esti lefekvés előtt.Legalább 6 éves koráig segítsen gyermekének a fogmosáskorGyermeke használjon gyerekfogkefét,ezt könnyebb kézben tartani. Amint a gyermek megtanulja fogmosás közben kiköpni a fogkrémet, annak mennyiségét borsószem nagyságúra növelheti. A tejfogak gyökerei fokozatosan felszívódnak, így a fogak kilazulnak és átadják helyüket a maradó fogaknak.

A gyermek elmúlt 6 éves:

Naponta legalább kétszer mossanak fogat, reggeli után és az esti lefekvés előtt. Tanítsa meg gyermekét a nyelv tisztítására is, hogy a baktériumokat is eltávolítsa a szájüregből. Gyermeke használjon gyerekfogkefét, ezt könnyebb kézben tartani. Legalább 11 éves koráig figyeljen oda gyermeke fogmosására, annak ellenére, hogy ebben a korban a gyermek már saját maga is képes rá8 éves kortól felnőtt segítségével a fogak tisztításához már használjon fogselymet 6 éves korban megjelennek az első maradandó fogak.

szajapolasihonap.hu Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!