babaorzesHa a mamának vissza kell mennie dolgozni, de a baba még nincs hároméves (tehát oviba még nem veszik fel), gondoskodni kell a pici biztonságos napközbeni elhelyezéséről. Vegyük sorra a lehetőségeket!

Bölcsőde: Kézenfekvő és a legolcsóbb megoldás a bölcsőde. Az állami intézményeket az önkormányzatok működtetik, a legtöbb helyen az a gyakorlat, hogy itt kell kérvényezni a gyermek felvételét. Erre egész évben lehetőség nyílik, a gyerekek beszoktatása folyamatos. Az alsó korhatár általában 6 hónap, és egészen 4 éves korig vállalják a kicsik gondozását. A végleges döntés előtt érdemes az összes kerületi bölcsődét végignézni, beszélni a vezetőnővel, és a gondozónőkkel is. Általában reggel 6 órától délután 5-ig vigyáznak a kicsikre, kötelező foglalkozások nincsenek, a picik egész nap játszhatnak. Általános, hogy a reggel nyolcig beérkező kap reggelit, ezután is lehet menni, de reggeli már nem jár. 10 óra körül a gyerekek kapnak valamilyen ivólevet, és fél 12-kor van az ebéd. A csecsemőkorú babák külön menüt kapnak, őket természetesen megetetik a gondozónők. A szobatisztaság a nagyobb csoportban sem feltétel, akinek pelenkára van szüksége, a szülőknek kell bevinni a szükséges havi mennyiséget. A bölcsődéből a cumi, cumisüveg, kedvenc takaró, alvó maci sincs kitiltva. A picik rácsos ágyban, a nagyobbak matracon vagy összecsukható heverőkön alszanak. Délután 3 óra körül ébresztik őket, ez után kapják az uzsonnát. A bölcsődei felvétel feltétele, hogy az édesanya dolgozzon vagy a gyes mellett 4 órás vagy otthoni munkát vállaljon.

Pótnagyi vagy bébiszitter? Ha úgy érezzük gyermekünk még nem elég érett arra, hogy közösségbe adjuk, válasszunk bébiszittert vagy pótnagyit. Megállapodhatunk abban, hogy a gyermekre a saját lakásunkon vigyáznak (egy pici babának mindenképpen jobb, ha a megszokott környezetében lehet egész nap), vagy mi visszük reggelente a babát.Az efféle mód kétségtelen előnye, hogy a baba nem szedi össze a közösségben elkerülhetetlen nyavalyákat, nem kell állandó gyermekápolási táppénzre mennünk új munkahelyünkről. A legfontosabb a megbízható személy kiválasztása.Szerencsések vagyunk, ha ismerős mama tud ajánlani valakit, vagy a családból, baráti körből sikerül szerezni megfelelő pótmamát.Ha erre nincs mód, lehetőleg az újsághirdetéseket hagyjuk utoljára, próbálkozzunk inkább a garanciát is vállaló ügynökségekkel. A kiközvetített lányok (vagy újabban fiúk) referenciával rendelkeznek, és van némi képzettségük is. Hagyjunk magunknak elég időt a megfelelő jelölt kiválasztására, bátran utasítsuk vissza azt, aki nekünk nem szimpatikus, vagy a babának 'nem tetszik'! Ha rendszeresen vesszük igénybe a bébiszittert, jobban járunk, ha egyhavi fix összegben állapodunk meg vele, és nem órabért fizetünk. Ebbe persze csak a rendszeres napi 'vigyázás' tartozik bele, az alkalmankénti esti, éjszakai besegítést külön kell díjaznunk.Hagyjunk magunknak néhány hetet (és a babának is), hogy elmagyarázzuk, mi hol található a lakásban, mi a baba napi programja, merre szoktunk sétálni, mik a baba szokásai.

Napközi:  Ebben az esetben több gyerekre vigyáz egy-vagy több mama, vagy egy házaspár, működésükhöz többnyire engedélyek beszerzése szükséges. Költségesebb őrzési mód, mint az önkormányzati bölcsőde, de itt rugalmasabb a napirend (akár heti két napot is járhat a baba), és kevesebben is vannak (5-6 gyerek, a bölcsődei csoport átlag 12-es létszámával szemben).Az ilyen napközikben esetenként hétvégére is vállalják a gyerekeket, tehát ha a szülők váltott műszakban dolgoznak, nem kell aggódniuk a hétvége miatt sem. A hangulat családias, és mégis van módja a babának, hogy hasonló korúakkal alakítson ki kapcsolatot. A havi térítési díj itt napközinként változó, és a napi ellátáson kívül természetesen benne van a háromszori étkezés is. Előnye még, hogy a baba nem kötődik szorosan egy személyhez (mint a pótmama esetén), és van módja arra, hogy a közösségben kipróbálja erejét. Egyre több ilyen magánkezdeményezés van, gyesen lévő anyukák vagy fiatal nagyszülők vállalkoznak arra, hogy gyerekekre csoportosan vigyáznak. Érdemes érdeklődni a területileg illetékes védőnőnél, figyelni a gyermekrendelőbe kitett hirdetéseket, kérdezősködni az ismerős mamáknál.

Közös programok

Soha ne legyen lelkiismeret-furdalásunk amiatt, mert nincs módunk a babával hároméves koráig otthon maradni.A legtöbb baba jól alkalmazkodik az új helyzethez, kétéves kor fölött kifejezetten élvezik, hogy egész napjuk nem csak a mamával telik.A közösségbe járó kicsik többsége jól viseli az új körülményeket, egy szerető gondozó segítségével gyorsan átvészelik az első nehezebb heteket is.Igyekezzünk úgy szervezni átalakult életünket, hogy a hétvége csak a családé legyen, közös programokat csináljunk, lehetőség szerint ne ekkor kezdjünk neki a nagytakarításnak, és ne vigyük haza a hivatalból a munkahelyi gondokat!

Szerző: Karner Melitta Forrás: Anyák Lapja Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!