A nő életének legizgalmasabb pillanatai.



Nincs ennél izgalmasabb esemény egy nő életében. Érdemes előkészülni rá, hiszen rengeteg dolgot meg lehet tanulni a szakirodalomból, és más édesanyák beszámolóiból.

Első szakasz: a tágulási szakasz

A szülőfájások megindulásától a méhszáj eltűnéséig tart. A méhszáj elkezd tágulni, igen lassú folyamat és egyben a legfárasztóbb is. A tágulás kezdetét méhösszehúzódások, szülési fájdalmak jelzik. A fájások eleinte rendszertelenek, gyengék, rövidek, majd egyre erősebbek, hosszuk eléri a 40-45 másodpercet, valamint rendszereződnek, 10 percesre sűrűsödnek. Segít, ha a mama járkál, talpon van, így a baba fejének nyomása is tágítja a méhszájat. A vajúdás ideje alatt figyeljünk a légzésünkre (belégzés 1-2-3-4-5, bent tart 1-2-3, kilégzés 1-2-3-4-5.) hogy elegendő oxigén jusson a véráramlatba illetve a babának. A méhszáj eltűnésével a magzatburok megreped, vagy a szülészorvos burkot repeszt, és a magzatvíz egy része elfolyik. A méhszájnak kb. 10 cm-esre kell nyílnia ahhoz, hogy a baba elindulhasson a szülőcsatornában.

 Második szakasz: a kitolási szakasz

A méhszáj eltűnésétől a magzat megszületéséig tart. A tágulás teljessé válásakor kezdődik, ekkor tolási kényszert érzünk. A baba feje nyomhatja a végbelet, amitől olyan érzésünk lehet, mintha WC-re kéne menni, de ezzel nem kell foglalkozni! Csak nyomni kell, amikor jönnek a tolófájások, persze várjuk meg, amíg az orvos, vagy a szülésznő jelt ad a nyomásra. Átlag ½ - 1 órát tart, míg a baba feje megjelenik, ilyenkor az orvos szól, hogy abba kell hagyni a nyomást, mert segít tágulni, hogy ne történjen szakadás a gáton. Azután egyenként megjelennek a baba vállai, majd egy csúszással kint lesz az egész teste. A terhesség ideje alatt fellazult medenceizületek a szülés alkalmával képesek pár millimétert tágulni, valamint a baba koponyája sincs még teljesen összecsontosodva, így deformálódni képes, hogy könnyebben áthaladjon a szülőcsatornán. Figyeljünk, mert folyamatosan kapjuk az orvostól az instrukciókat, hogyan vegyünk levegőt, mikor, hogyan nyomjunk, mikor tartsuk vissza a lélegzetünket. Nehéz leírni, hogy milyen a helyes nyomási technika (erre érdemes szakemberrel előre készülni, begyakorolni a légzéstechnikát). Amire azért figyelni kell, hogy ne a fejünket fújjuk fel, hanem törekedjünk arra, hogy a hasprés a babát lefele tolja. Ha elég hosszú a köldökzsinór, akkor a babát, még az elvágás előtt az anyuka mellkasára teszik.  Mikor a köldökzsinór már nem pulzál, elvágják.

Harmadik szakasz: a lepény szakasz

A baba után nem sokkal megszületik a méhlepény. Ezt a szakaszt hozzávetőleges 300 ml-es vérveszteség kíséri. Ez fájdalmatlan, és az orvos lehet, hogy felajánl egy injekciót (oxytocint) a nagyobb vérzés elkerülése érdekében, segíti a méhösszehúzódást, a lepény leválását.Lepény tapadási rendellenesség esetén előfordul ritkán, hogy a lepény nem válik le kellő várakozás (30 perc) után sem. Sajnos ilyenkor fájdalomcsillapítás kíséretében kézzel és/vagy műszerrel le kell választani, szintén a kivérzés, a súlyos szövődmények elkerülése érdekében. A szülés után kb. még 2 órát biztonsági okokból a szülőszobán kell tölteni. Az első részében történik a sebellátás, gátvarrás illetve a méhűr átvizsgálása, esetleg a méhszájrepedés ellátása, a hüvely ellenőrzése. Gátvarrás után a végbél ellenőrzése is fontos. Ezek után ellenőrizni kell a vérzést, a méh kellő összehúzódását, vérnyomást, pulzust, esetleg a spontán vizelést. Jó esetben eközben az anya már nyugodtan szoptathat - a kontaktus, és az előtej miatt fontos is, hogy az újszülött minél hamarabb mellre kerüljön.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!