Mindenkinek ajánlott, aki fél a nyilvános szerepléstől!



Sok gyermek retteg attól, hogy felszólítják felelni. Ilyenkor még azt is elfelejti, amit addig tudott. Pedig van megoldás ennek elkerülésére!
Először is tisztázzuk: a vizsgadrukk természetes. Egyfajta felfokozott állapot a jobb eredmény eléréséhez. Ám egy bizonyos szint után ez átcsaphat ellenkező irányba, és teljesen leblokkolt állapotot idéz elő.

A stressz-hajlamért részben a génjeink felelősek, de befolyásolja, hogy milyen családban nőttünk fel, és milyen hatások értek az iskolában, baráti társaságban. Ha valakiben például elfojtják az olthatatlan gyermeki kíváncsiságot, vagy folyamatosan negatívan értékelik a teljesítményét az iskolában és otthon is, akkor nagyobb valószínűséggel lesz lámpalázas feleléskor - hisz tele van félelemmel.

 Tippek a lámpaláz elkerüléséhez:

1. Tanulj meg egy dologra koncentrálni! Ne csapongjanak a gondolataid. Tanulás közben ne nézd a mobilodat, és ne hallgass zenét. Főleg ne menjen a háttérben a tévé! Ha leültünk tanulni, akkor azzal foglalkozzunk.

2. Készíts vázlatot! A megtanult dolgok így hívhatók elő a legkönnyebben! Ha feleléskor ezek a vázlatpontok beugranak, utána nagy eséllyel köré építhető a mondanivaló.

3. Tanulj hangosan! Játszd el, hogy felelsz! Ha 4-5 mondattal szépen elindul a felelet, utána már gördülékeny lesz. Gondolj arra: egy színésznek sem elég megtanulni  a szöveget! sokszor elpróbálja, hogyan mondja el!

4. Ne gondolj a félelmeidre! Ne félj a tanártól!

5. Ne figyelj az osztálytársakra! Lehetnek beszólások, röhögcsélések, de ezen próbálj felülemelkedni.

6. Tűzz ki egy jutalmat magadnak! Találd ki, hogy mivel jutalmazod meg magad, ha elérsz egy bizonyos érdemjegyet. Olyat válassz, amire nagyon vágysz, és ne sajnáld a megvalósítására az időt, energiát.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!