szorulasA szorulás tünetei:

-  gyakori hasfájdalom, ami jön és elmúlik és a leggyakoribb a köldök körül.
-  nagyon nagy, száraz székletek. Lehet hogy szét kell szedni a székletet, hogy le lehessen húzni a WC-t.
-  nedves széklet, ami az alsónadrágba csurog, általában játszás vagy más aktivitás közben.
rossz étvágy
-  fájdalom a végbél tájékon (az a hely, ahol a széklet elhadja a testet).

Ha a gyermek 2 hónapnál idősebb és szoptatva van, a ritkán előforduló székelés normális lehet. Nincs szükség gyógyításra, hacsak a székletürítés nem fájdalmas.
Mi okozza a szorulást?

A gyermekeknél a következő okok lehetnek felelősek a szorulásért:- nem mennek el WC-re, amikor érzik az ingert (túl elfoglaltak lehetnek a játszással)- félnek használni a WC-t idegen helyeken, mint például az iskolában- stresszes életük van (iskolakezdés, veszekedő vagy válófélben lévő szülők)- rostokban szegény étrendje van a gyermeknek- nem isznak elegendő folyadékot

Hogyan lehet kezelni a szorulást?


Ha a gyermek 1 évnél fiatalabb:A gyermeknek elég folyadékot kell innia (anyatej vagy más tej, stb...)




































 Folyadék mennyiség 24 óra alatt
 A gyermek kora  Etetés száma / nap  Mennyiség / etetés
1 - 2 hét 6 -10 50 - 100 ml
3 hét - 2 hónap 6 - 8 120 - 150 ml
2 - 3 hónapig 5 - 6 150 - 175 ml
3 - 6 hónapig 4 - 5 175 - 250 ml
6 - 12 hónapig 3 - 4 175 - 225 ml

Ha a gyermek kevesebb mint 4 hónapos- adjunk 5 ml (egy teáskanál) fehér cukrot vagy kukoricaszirupot- adjunk 30 - 60 ml aszaltszilvalevet 2 x naponta- adjunk 120 -180 ml nem felhígított almalevet egy etetés helyettHa a gyermek 4 hónapnál idősebb adhatunk magas rosttartalmú ételeket, mint például gyermek gabonapelyheket, kifacsart vagy aszalt gyümölcsöket, főleg szilvát, gyümölcsöt és zöldséget.

Ha a gyermek 1 évnél idősebbAdjunk a gyermeknek magas rosttartalmú ételeket:






















 Hogyan növeljük a gyermek étrendjének rosttartalmát
 Zöldségek Bab, borsó, kukorica, brokkoli, karfiol, főttburgonya, héjábansült krumpli
Gyümölcsök (a nyers gyümölcs a legjobb) Alma héjjastól, szőlő (kettévágva, ha a gyermek kevesebb, mint 4 éves), sárgabarack, őszibarack, körte, mazsola, füge, aszaltszilva, datolya, gyümölcshéja, más szárított gyümölcsök, gyümölcslevek (főleg aszaltszilvalé)
Egészszemes ételek darakorpából készült ételek, barnarizs, zabpehely, egészmagos kenyér, pattogatott kukorica, magvak, diók (az utolsó 3 ételt csak 4 év felett ajánlatos adni)
Adjunk magas rosttartalmú összetevőket a receptjeinkhez Adjunk mazsolát a gabonapelyhekhez, salátákhoz,tízóraihoz és uzsonnához. Adjunk természetes darakorpát a hamburgerhúshoz, pudinghoz és palacsintához.

 

Kerüljük el azoknak az ételeknek a nagymennyiségű fogyasztását, amelyek szorulást okoznak, például: tej, fagyi, sajt, jogurt vagy főtt sárgarépa.

Biztassuk a gyermeket, hogy gyakran tornázzon!

Biztassuk a gyermeket, hogy sok folyadékot igyon!

Csökkentsük azon élelmiszerek fogyasztásat, amelyeket feldolgozunk. Ezalatt értjük a túlfőtt ételeket, a mixelt és darált ételeket, ugyanis ezzel is csökkentjük a rostok nagyságát.

 

Mit tegyünk, ha a gyermeknek végbélfájdalma van?


- használjunk meleg fürdővizet 60 ml szódabikarbóna hozzáadásával. Ez segíthet a végbél elernyesztésében és a széklet ürülésében.- 3 évnél idősebb gyermekeknél próbálkozhatunk ingerelni a végbelet pálcikára erősített vattával, amire vazelint teszünk.- ha ezek a dolgok nem működnek, akkor próbálkozhatunk glicerin kúppal, amit a gyógyszertárban lehet kapni.

 

Hogyan előzhető megf a székrekedés?


- Tálaljunk a gyermeknek magas rosttartalmú ételeket.- Ügyeljünk arra, hogy gyermekünk sok folyadékot igyon.- Figyelmeztessük a gyermeket, hogy minden nap kb. ugyanabban az időben menjen el WC-re 'kakilni'. Fejlesszünk ki egy napi rutint.

 

Mikor forduljak segítségért?


- ha a gyermek rosszabbul érzi magát, mint például hasi fájdalma, láza, hányingere van.- még mindig problémák vannak 1 hét magas rostos étrend után- ha a gyermek kevesebb, mint 6 hónapos és több, mint 1 hétig nem volt széklete (figyeljünk arra, hogy a széklet lágy legyen)- ha a gyermek több,mint 6 hónapos és több, mint 3 napja nem volt széklete, vagy a széklet kemény. Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!