Nagyon fontos, hogy az ok kiderüljön!



Kevesen tudják, hogy a testhőmérséklet a nap folyamán normálisan is ingadozik, reggel hat órakor a legalacsonyabb (átlagosan 36,5 és 36,8 között mozog) és délután négy és hat között a legmagasabb, ma már a 37,2-es értéket is normálisnak tekintik. Kora este azután folyamatosan csökkenni kezd, amíg eléri a legalacsonyabb pontot. A lázat okozó anyagok, úgynevezett pirogének nem csak a külvilágból érkezhetnek, például a baktériumok termelte mérgező anyagok, a toxinok formájában), hanem a saját szervezetünkből is származhatnak. Felnőtteknél leggyakrabban a fertőzés, autoimmun betegségek, esetleg rosszindulatú daganatos megbetegedés állhat a hátterében.

Lázcsillapítás általában és gyermekeknél

A láz potenciális haszna miatt nem egyértelmű, hogy kell-e rutinszerűen kezelni, mindazonáltal betegség esetén a hőmérsékletet rendszeresen ellenőrizni kell.A lázhatár 38 fok, e fölött mindenképpen érdemes elkezdeni a lázcsillapítást, főképpen az idős, krónikus betegek és a gyerekek esetében.A gyógyszeres lázcsillapításon kívül bevett módszer a hűtőborogatás és a hűtőfürdő  alkalmazása. Ez utóbbi nem csak az elviselhetőbb, hanem a hatékonyabb módszer is. A hűtőfürdőt alkalmazhatjuk a lázcsillapító kúp vagy szirup beadása mellett is, ugyanis a gyógyszerek általában négy - hat óránként ismételhetők, s előfordul, hogy ezalatt mégsem indul lefelé a higanyszál. A lényeg az, hogy a lázas beteget a testhőmérsékletével megközelítőleg azonos hőfokú vízbe ültessük vagy inkább fektessük (csak a feje látsszon), majd két három perc alatt hideg víz hozzácsorgatásával hűtsük le a vizet 32 - 34 fokosra. A hűtőborogatásnál az egész törzset körbe kell tekerni az állott vizes borogatással, nem elég csak a csuklóra és a homlokra tenni a priznicet.

 

Sürgős lázcsillapítás gyermekeknél: lázgörcs

Vannak esetek, amikor az azonnali lázcsillapítás életbevágó ilyen gyermekeknél a lázgörcs veszélyének elhárítása. A lázgörcs tulajdonképpen a magas láz vagy hőguta kiváltotta kóros agyi elektromos kisülésre adott válaszreakció. A gyermekek négy százalékánál előforduló lázgörcs a három hónapos és 5 éves közöttieknél jelentkezik.

 

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!