A gyermekkori fogszabályozó kezeléseket úgynevezett korai kezeléseknek hívják. Az egészen korán 4-6 éves korban (csak tejfogak, vagy csak egy-két maradó fog) elkezdett kezelés jelenti a nagyon korai kezelést.



fogszabalyzoA 6-12 éves váltó-fogazatban végzett kezelések pedig a korai kezelések. A korai kezeléseket nagyon gyakran követi egy későbbi kezelés, amely a maradó fogak teljes sorba állításával kezdődik, vagy fejeződik be (második fázis). A korai kezelések célja a fogváltás támogatása, az állcsontok harmonikus fejlődésének biztosítása. A gyermekkori fogszabályozó kezelések szakmai megítélése sokat változott. Korábban nagyon sok kezelés indult 6-10 éves korban, mert azt gondolták, hogy a korai kezelésekkel megelőzhető a későbbi második fázis alkalmazása. A tudomány jelenlegi állása szerint nem minden esetben bizonyított. A mai nemzetközi felfogás szerint nem kell minden kis torlódást és fogszabályozó rendellenességet már egész kisgyermekkorban kezelni. Ez ugyanis nem jelent semmiféle garanciát arra, hogy a maradó fogazat kifejlődése után nem kell megint kezelést kezdeni. Ugyanakkor ma is van olyan eset, amikor korán kell beavatkozni. Korai kezelésre ad okot pl. a nagyon nagy torlódás vagy a nagyon előre álló felső fogak, amelyek ilyenkor sérülékenyebbek illetve egyéb fogazati problémákat okozhatnak.

Általában a korai kezelések 8-12-14 hónapig tartanak. A korai kezelés befejeztével egy ideiglenes készülék követi a fogazat váltását, amíg az összes maradó fog ki nem nő és akkor következik a második fázisú kezelés 13-16 éves korban. A korai kezelések egyik még ma is leggyakoribb készüléke a hagyományos lemezes, vagy blokk-szerű kivehető készülék. Ezek viselésével sok gyermeknek van problémája és gyakori, hogy nem viselik, ezért a kezelés sikertelen, sok feszültséget okozva a családon belül is. Rendelőnkben az amerikai kezelési felfogások szerint, olyan készülékeket alkalmazunk, amelyekkel a kezelés komfortosabbá tehető és garantáltabb az eredmény.

forrás: www.gyermekfogszabalyozas.hu Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!