Egy nagyon fontos dolgot kell elfogadni minden szülőnek: a gyereknek a szobatisztaság nem fontos. Őt ebben az egészben csupán annyi érdekli, hogy látja, mekkora örömet okoz a szüleinek. 
A szobatisztaság kialakulása fokozatos tanulás. Ezt egy módon segítheti a szülő: TÜRELMES. Ha megértette a kicsi, hogy mit várunk tőle, előbb- utóbb jelzi „pisi”. Persze ezt először rendre pisilés után mondja. nem kell leszidni: ez a természetes. Annyit mondjunk, hogy nagyon ügyes, de legközelebb kicsit korábban szóljon.
A tanulás következő lépcsőfoka, ha már pisilés közben szól.

A kakilás jóval bonyolultabb kérdés, mint a pisi. Ez még a felnőtteknél is így van. Sok gyerek elbújva, kizárólag pelenkába kakil. Sokszor ezek a gyerekek csak akkor tudnak WC-be kakilni, ha hosszasan nézhetik saját terméküket. Ne nevessük ki őket ezért!



Szakember segítségére akkor van szükség, ha a gyermek több napig visszatartja székletét. Ez sokszor lelki terheltségre utal.

szobatisztaság


S hogy éli meg a gyermek a szobatisztává válást? A bizalom jeleként értékeli, ha egy-két siker után nem adnak rá pelenkát, de ez csak akkor jó, ha bizalmat érez és nem sürgetést. Nagyon vigyázni kell ezzel, mert kudarcnak élheti meg, ha nem tud megfelelni ennek a bizalomnak. Szeretne okos nagyfiú vagy nagylány lenni - de minden szülőnek tudni kell, hogy egyszer-egyszer becsúszhat egy kis 'hiba'.

Ha érdekli a téma, figyelmébe ajánljuk az alábbi cikkeket is:

A korai biliztetés veszélyei


Szobatisztaság – Jó-e a rendszeres ültetés?

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!