1 hónaposan:

A baba alapvetően társasági lény. Szereti, ha megérintik, ha hordozzák, ha rámosolyognak, gügyögnek hozzá. Az első hónap folyamán elkezd arcokat vágni. Imádja nézni a felnőttek arcát, számára a szülő a legérdekesebb lény a világon.


3 hónaposan:

Mostanra a baba az ébrenlét idejét a körülötte történő dolgok megfigyelésével tölti. Ilyenkor eshet meg az első átfutó mosoly emlékezetes pillanata is. Hamarosan folyamatos lesz a mosolygással kommunikálás, amikor is küld egy–egy mosolyt felénk gurgulázással kombinálva és várja a reakciónkat.

gyerek-fejlodes

4 hónaposan:

A baba nyitottá válik az idegenek felé, esetleg kisebb sikollyal üdvözlik az új arcokat. Ugyanakkor senki sem ér fel anyával és az apával. Számunkra tartogatja a legnagyszerűbb, legkedvesebb reagálásait, annak biztos jeleként, hogy számára mi vagyunk a legkedvesebbek.
7 hónaposan:

Ilyen korban még túlságosan el vannak foglalva az egyéb képességeik gyakorlásával, fejlesztésével ahhoz, hogy valóban játszótársává váljanak más gyerekeknek. Ha két ilyen korú gyermeket ültetünk egymás mellé játékok közé, többnyire eljátszogatnak magukban, egymás mellett ülve, és nem foglalkoznak a másikkal.Amint mobilabbá válik a kicsi, elkezd érdeklődni a többi gyermek iránt is. Egyelőre a reakció kimerül egy mosolyban, felé nyúlásban, vagy egymás hangjelzéseinek ismétlésében.Továbbra is a közeli családtagokat részesítik előnyben. Esetleg elkezdenek félni az idegenektől, vagy elválasztási félelemmel küzdenek. Előbbiek miatt nem tanácsos ebben a korban idegenekre (pl: babysitterre) bízni, hiszen még nagyon erősen ragaszkodik a pici hozzánk.
12 hónaposan:

Egy éves kora körül a baba antiszociális tüneteket mutathat – pl., elkezd sírni, ha magára hagyjuk, vagy ha más veszi fel, rajtunk kívül. Sok gyermek éli át az ún. szeparációs (elválasztási) félelmet, amely 10 és 18 hónaposan csúcsosodik ki. A kicsi csak és kizárólag a szüleit hajlandó elfogadni, és aggodalom tölti el, ha nem vagyunk a közelében. Csak a jelenlétünk képes többnyire megnyugtatni.


13-tól 26 hónaposig:

A most már totyogó kisbaba elkezd érdeklődni a világ iránt, különösen a hozzá fűződő viszonya alapján. Ahogy megtanul beszélni, kommunikálni másokkal, megtanul barátkozni is. Felfedezi más gyermekek társaságát kortól, nemtől függetlenül. 1 és 2 éves kor között a kicsi meglehetősen félti a játékait, mondhatni irigy, annak ellenére, hogy a szülők igyekeznek jószívűségre nevelni. Feltűnhet, hogy hosszasan figyelik kis barátaik tevékenységét és utánozzák is őket (párhuzamos szemlélődés). Egy idő után kezd öntudatára ébredni, elkezd harcolni a függetlenségéért, és bizonyításképpen nem hajlandó az utcán megfogni a kezünket, vagy dührohamot kap, ha valamit nem engedünk meg neki, amit a fejébe vesz.
24-től 36 hónaposig:

2 és 3 éves kor között a gyermek kissé én központúvá válik. Nem foglalkozik túlságosan mások érzelmeivel. Gondolkozásának jellemző vezérfonala, hogy mindenki vele érezzen együtt. Nem kell megijedni ettől a jelenségtől. Idővel majd megtanulja, hogyan ossza meg érzéseit másokkal és teljesen megváltozik a viselkedése. Erre az időszakra jellemző a barátságok kialakulása.gyermekabc.hu Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!